560 2

Машинното гласуване под въпрос

Милена Богданова

Техническата комисия, която разглежда единствена оферта за доставка на устройства за машинно гласуване, е стигнала до заключението, че предложените от фирма "Лирекс" технически условия не отговарят на посочените в обществената поръчка параметри и ценовата оферта не е отваряна.

От фирмата са заявили, че могат да доставят машините най-рано на 20 март, като към тях ще има фабрично качен софтуер. За доставка в чужбина „Лирекс” не поема ангажимент. В обявената поръчка е посочено, че срокът на доставка трябва да е до 10 март, а качването на суфтуера до 17 март.

„С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отстраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка. По-ранна дата от 20-и март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно”, каза членът на ЦИК Владимир Пенев, цитиран от БНР.

„По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване. Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти”, пише в съобщение до медиите компанията „Лирекс БГ”.

Казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок. Вече разполагаме с официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. „При наличието на всички необходими компоненти е необходимо време около една седмица, за сглобяване и настройка на машините. В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец”, обясняват от компанията.

В момента „Лирекс БГ” разполагаме с готова машина, на която можем да направим демонстрация на целия процес по упражняване на изборен вот. Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 21:11  25.02.17
  Ако тия ЦИКаджийски идиоти се бяха обърнали към концерна БМВ,досега машините щяха да са по местата си и напълно обслужени-със сменени масла,филтри,спирачна течност и антифриз,платени данъци и застраховки,ВИНЕТКА!!!...,и тихо работещи на празен ход.Даже и програма кой да спечели щяха да предоставят хората!
 • Саймън
  Отговор
  2 22:25  25.02.17
  Докато има червени боклуци в този цигански катун Б.Г. никога няма да има ред.

Напиши коментар:


Публикувай