377 0

СЕМ ще наблюдава 41 медии по време на предизборната кампания

Анатоли Стайков

СЕМ ще наблюдава 41 медии в предизборната кампания. Освен равнопоставеността на участниците ще се следи и съдържателността на дебатите. Това би дало много по-голяма яснота от какво се интересуват хората, за какво се говори най-много и коя от темите е възприемана най-добре. Методиката е взаимствана от най-добрите европейски регулатори и досега не е прилагана у нас.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ членът на СЕМ Бетина Жотева, според която медийните пакети, които ЦИК отпуска на медиите, трябва да бъдат забранени:

Това е прахосничество на държавни пари за хора, които не правят абсолютно нищо полезно с тях. Просто ги взимат и изчезват, заяви Жотева.

По думите й до този момент, за две години, откакто тези пакети се разхвърлят, аз не съм видяла някакъв полезен ход или някой, който се е явил и е свършил добра работа от гледна точка на информираност на гражданите.

Отлагането на избора на нов генерален директор на Българската национална телевизия е било възможност за СЕМ да промени процедурите за избор на генерални директори на обществените медии, каза още Бетина Жотева. Според промяна в Закона за радиото и телевизията от миналата година генералните директори могат да останат на поста си до избора на нови.

На мен лично не ми харесват няколко неща от досегашната процедура: това, че трябва да се изслушват 20 души с концепции, това, че няма двустепенен конкурс, още други изсквания например за принадлежност към Държавна сигурност и така нататък. Това сме го променили. Качено е на сайта. Надявам се, когато свършат тези избори, вече да можем да направим добър конкурс, каза още тя.

България


Напиши коментар:


Публикувай