3 811 0

26 февруари: България в снимки

26 февруари: България в снимки
Снимки: БТА
Анатоли Стайков

Рибари сигнализираха в почивния ден, че сравнително големи екземпляри бяла риба и костур е измряла в микроязовира в крайградския хасковски парк Кенана.

След чувствителното затопляне на времето в Лудогорието стопани изкараха стада от домашни животни на полето.

Повече от четири часа продължи пъстрото кукерско шествие по улиците на Асеновград за празника Сирни Заговезни /Сирна неделя/. Над петдесет кукери и маскирани хора гониха злите сили и зимата за здраве и късмет.

В навечерието на 1 март - празника на Баба Марта, дърветата по пешеходната зона на Враца са украсени с мартеници, а стволовете им увити с плат. В българските традиции този ден е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Завърши международният фестивал „Кукерландия” -Ямбол 2017, в него дефилираха 64 групи от страната и балканските страни, над 60,000 звънци, чанове и хлопни гониха лошото, бабугери, сурвакари, кукери и мечкадари показаха различните обичай в страната.

В Плевен стотици руснаци и българи се събраха в градската градина, за да отбележат традиционния за това време празник Масленица /Сирни Заговезни/. Веселието, с което се изпраща зимата и посреща пролетта, бе организирано от Дружеството на рускоговорещите "Възход". Домакините бяха приготвили богата и вкусна трапеза. Веселбата бе първо с руски песни и танци, а след това с български. Много деца се състезаваха по тичане в чували, обръщане на палачинки в тиган. Накрая бе изгорена кукла-чучело, облечена в женски дрехи - символ на Масленицата.

Красивите водолюбиви птици, които обитават езерото в парка на Сандански, се радват на вниманието на многобройните посетителите на това прекрасно място за разходки и почивка в южния курортен български град.

България


Напиши коментар:


Публикувай