27 Февруари, 2017 08:04 1 661 1

Излиза експертизата на починалата ученичка в София

  • ученичка-
  • починало дете

Според началника на инспектората, в 52 ОУ са реагирали адекватно след инцидента

Днес трябва да стане готова съдебно-медицинската експертиза, която да каже точно от какво е починало 11-годишното момиче от 52 ОУ в София.

Освен това в училището и класа на починалото дете днес ще влизат и психолози, които ще говорят с децата за случилото се. Занятията ще започнат с час на класа, като специалистите ще влязат първо в класа на момичето. „Децата са изключително млади, нямат такъв травматичен опит, смъртта не е близка до тях”, посочи пред камерата на bTV психологът Младен Владимиров.

Той и колегите му ще проследят реакциите на децата, като, по думите му, е по-добре те да са на училище, за да не се развиват фантазии и да не се черпи информация от непроверени източници. Психолозите ще са в 52 ОУ поне до края на седмицата. Те вече са провели разговори с преподавателите.

11-годишното момиче почина след като съученик го ритна в корема. В началото детето не е имало оплаквания, но малко по-късно е колабирало. По непотвърдена информация детето е било с разкъсан черен дроб, но назначената експертиза днес трябва да хвърли повече яснота по случая.

„Училището се нуждае най-много от подкрепа”, подчерта началникът на инспектората по образование в столицата Ваня Кастрева. Още в неделя е бил свикан извънреден педагогически съвет. Директорът е бил непрекъснато във връзка с Кастрева, като, по думите й, от училището са реагирали „изключително адекватно”.

Тя заяви, че няма данни момчето да е било агресивно или да е посещавало психолог. Експертите от МОН ще проверят каква е била организацията на учебния процес във фаталния петък.

По първоначални данни инцидентът е станал след края на работното време на медицинската сестра. От 2000 г. в училищата не работят лекари. Общините осигуряват по едно медицинско лице на 800 деца.

„Това е едно от училищата, които през последните години се развиват много добре, в момента е с пълен капацитет”, подчерта кметът на общината. По думите му трагичният инцидент е можел да се случи навсякъде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    3 1 Отговор
    Инцидентът не е станал в края на работното време на сестрата. Станал е по време на работното и време. И как от училището са реагирали адекватно в неадекватната ни държава, с неадекватните закони, образователна и здравна система? Ако нещата бяха "нормални" това нямаше да се случи. Крайно време е за промени "адекватни" в образованието. Всички идиотчета, деца на родители идиоти, да могат да се изключват. Да им се предлагат психолози, а родителите (които обикновено са доста заможни и изтървали възпитанието) да си им берат гайлето. Да се върнат ТВУ-тата, само че с нормални бази, педагози и спихолози, за да дават наистина шанс на децата. Не е нормално във всеки един клас да има по един идиот, който да разваля дисциплината, да прави учителите на луди. Това, ужасно много вреди на учебният процес, на мотивацията и поведението на останалите. Спомням си аз в училище, в девети клас (вече сме много големи, гримирани, просто върха, ядем всичко, което лети) имаше 4 девойки, преждевременно развити, с родители по гурбети, пращащи им камара пари, с доходи по-големи от заплатите на учителите. То бягства, то телефони в час, накрая класният по заместване му падна пердето и ги изгони всичките. Драма, ама как, защо, ама паралелката била пред разпадане...Завършихме 17 човека със среден успех на класа...5.47. "15 отличника. Учителите, като влезнеха и викаха "да дойдем, да си починем".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове