498 2

2 400 язовира са в неизправно състояние

Мартин Христов

Няма наложена административна мярка за язовирите в предаварийно състояние. Това съобщи пред БНТ заместник-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Ася Петрова.

2 400 язовира в страната са в неизправно състояние, а 81 в предаварийно състояние, констатират от Държавната агенция по метеорологичен и технически надзор. Съгласно закона язовирите в предаварийно състояние трябва да бъдат принудително изведени от експлоатация, съобщи още Ася Петрова.

„В хода на разпоредената от ВАП проверка Държавната агенция по метрологичен и технически надзор констатира, че 2 400 язовира и съоръженията към тях се намират в неизправно състояние, неизправно частично работоспособно състояние и друга част от тях в неизправно неработоспособно състояние, 81 от язовирите се намират в предаварийно състояние. Съгласно закона и наредбата към него следва язовирите, които се намират в предаварийно състояние, да бъдат изведени от експлоатация. Това е принудителна административна мярка, която се налага със заповед на председателя на ДАМТН и следва да се наложи задължително”, обясни тя.

Петрова съобщи, че до този момент няма данни Държавната агенция да е наложила принудителна административна мярка, по отношение на който и да е от тези 81 язовира.

„Констатациите за състоянието на язовирите в предаварийно състояние са известни от месеци, защото в този смисъл са и докладите на ДАМТН от месец ноември 2016 г., и е следвало законът да се приложи, а председателят на Агенцията да приложи принудителна административна мярка”, коментира Ася Петрова.

Тя допълни, че е трябвало и за останалите над 2000 язовира, които се намират в неизправно техническо състояние, също да се прецени дали са налице основания за принудителни мерки и срещу тях до привеждането им в изправно състояние.

Съгласно експертното становище, с което разполагат и във ВАП, състоянието на язовир "Бели Искър" не е предаварийно, а е технически неизправно частично работоспособно, което изисква ограничаване на натоварването и ремонтно-укрепителни дейности, каза Ася Петрова.

България


Още по темата

 • НЕК уверява: Няма риск от преливане на язовирите

  НЕК уверява: Няма риск от преливане на язовирите

  От НЕК уверяват, че няма рискове за населението и околната среда в районите на големите комплексни и значими язовири, стопанисвани от компанията. ...
  3.07.2017
  667
  0
 • 81 язовира са за незабавно изпразване

  81 язовира са за незабавно изпразване

  Върховна административна прокуратура /ВАП/ възложи извършването на проверка на национално ниво - по спазване разпоредбите на Закона за водите /ЗВ/, в ...
  24.02.2017
  1 451
  0
 • Внимание: опасни язовири!

  Внимание: опасни язовири!

  Повече от половината язовири у нас са в неизправно състояние, сочи проверка на прокуратурата. Заместник-главният прокурор Ася Петрова допълни, че 81 ...
  24.02.2017
  917
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 15:49  27.02.17
  Като държавата ни.
 • Реалист
  Отговор
  2 11:49  02.03.17
  Това трябва да е новина номер 1, защото скъсат ли се стените на тези язовири - цяла България ще стане под вода и ще сте издавим за секунди. Очевидно, даже за мен очеизвадно е че всичко това е умишлено и е поредня евреиски сатанински унищожителен пна България! Още преди няколко години като направиха тест и скъсаха няколко язовирни стени и заляха малки градчета и села ми стана ясно, че тестват какво би станало като се приложи в пълномащабни размери! Това тогава с гр. Мизия и т.н. беше просто малък тест! Кой ще гарантира, че афганистанците от Лъвов Мост, Харманли и другите десетки лагери за ислямисти от ОТВОРЕН ТИП утре няма да им дадат калашниците и другите въоръжения дето ги кътат под джамиите в родопите и циганските махали и няма да ходят с една противотанкова мина да късат стени на язовири, които малко им трябва и без това да се скъсат..!? Могат да ги скъсат и просто ей така, кво ще обявят по медии - СЕ ТАЯ. Как било станало се тая, а то няма да има и медии тогав по обясними причини.. Войната 1992г. в Босна до последно разни човечета по телевизията говореха, че нямало проблем и всичко било наред и войната почна, телевизията изчезна и никой не ги видя повече тези от телевизията

Напиши коментар:


Публикувай