378 0

НЗОК и БЛС подписаха рамковия договор

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Българския лекарски съюз /БЛС/ и на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ подписаха Национален рамков договор за 2017 г.. Документът ще влезе в сила от 1 април. Договорът беше преподписан от министъра на здравеопазването Илко Семерджиев.

Министър Семерджиев изрази задоволство, че е избегнат административно-командния модел и се е върнало договорното начало. България вече не е тоталитарна държава, няма един човек, който командва, а останалите изпълняват, каза още министър Семерджиев.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев каза, че се дава значимост на извънболничната помощ, както и на това да се намали разходът в бюджета на НЗОК. Според него средствата, управлявани от НЗОК не може да се харчат безконтролно. В извънболничната и болничната помощ са увеличени средствата. По този начин болниците трябва да работят почти без лимити.

Управителят на НЗОК Глинка Комитов заяви, че основната мисъл по време на преговорите е бил пациентът. Заедно с БЛС постигнахме договорености по отношение на качеството на предлаганата медицинска дейност, на по-големите обеми, добави той. Едно от най-големите постижения в НРД е това, че за първи път от 18 години се постигна договореност с БЛС за самоконтрол, посочи Комитов. Той изрази убеденост, че по-лесно ще може заедно с БЛС да се овладява дефицитът на НЗОК, ако се очертае такъв.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай