1 Март, 2017 08:50 2 117 5

1 млрд. лв. изтичат от ведомствените бензиностанции

  • дизел-
  • контрабанда-
  • бензин
1 млрд. лв. изтичат от ведомствените бензиностанции - 1

В нито един български закон не съществува определението „ведомствена бензиностанция”. В 90% от случаите зад това название се крие двор, в който има стара цистерна или бидони с гориво и една ръждясала колонка за зареждане. Собствениците на тези „бензиностанции” твърдят, че използват нафтата за собствени нужди – т.е. да развиват земеделски, транспортен или строителен бизнес. Но именно през тях минава контрабандно гориво за 1 милиард лева годишно, разкрива разследване на "Труд".

Въпреки изискването за регистрация никой не знае точната бройка на т.нар. ведомствени бензиностанции, показа проверката на вестника. Причината е, че те никнат като гъби, а собствениците им не изгарят от желание да ги регистрират. От началото на 2015 г. има изискване тези обекти да се водят на отчет към Националната агенция за приходите, но дори и това не успя да изсветли бизнеса. Причината е, че проверки се правят твърде рядко, шансът нарушителите да бъдат хванати е минимален, а и глобите не са високи на фона на печалбите – за физическо лице наказанието е до 1000 лв.

В свой анализ от 2015 г. Министерството на финансите казва, че по неофициални данни „ведомствените бензиностанции” у нас са над 30 000. „За тези обекти за съхранение и зареждане на горива държавните и регулаторните органи не разполагат с информация нито за тяхното местонахождение, нито за техническото оборудване и вместимостта на резервоарите и съдовете за съхранение на горива”, пише още в документа. По официални данни през миналата година у нас е имало 4225 законни бензиностанции. От тях 1440 са регистрирани към НАП като „ведомствени”. Финансовото министерство посочва, че има изключително висок риск от обектите за зареждане на горива за собствени нужди да се извършват и нерегламентирани продажби в особено големи размери. Финансистите са изчислили, че при средногодишно потребление на дизелово гориво от 3 391 500 хил. литра декларираните средногодишни доставки са в размер на 2 163 160 хил. литра. Това означава, че средногодишно не се декларират 1 228 340 хил. литра дизелово гориво, което като относителен дял представлява 36,2%.

Загубата за държавния бюджет се оценява на 1,1-1,2 млрд. лева годишно. Експертите признават, че създадената връзка между НАП и митниците и въвеждането на системи за следене на количествата в бензино­станциите в началото на 2013 г. са намалили продажбите без платен акциз и ДДС, но едва с 6-7%. А за около 30% от потребените горива продължават да не се внасят данъци. „Запазва се и тенденцията по отношение на най-рисковите получатели на дизелово гориво – „Селско стопанство“ и „Транспорт”, като най-рисковите обекти са именно попадащите в изключението на чл. 118 от ЗДДС – обекти, разположени на територията на различни предприятия (селскостопански дворове, транспортни, строителни и промишлени предприятия и др.) – т.нар. ведомствени бензиностанции, отбелязват експертите. По-надолу в анализа пише, че в голяма част от тези обекти за резервоари се използват бракувани жп цистерни с вместимост 60 000 или 70 000 литра или бракувани автоцистерни с вместимост 5000, 10 000 или 20 000 литра.

Липсва информация доколко използваните резервоари и съдовете за съхранение на течни горива съответстват на изискванията за противопожарна безопасност. Внимателен прочит на документа обаче повдига въпроса как така властите хем знаят, че са над 30 000, хем не знаят къде са. Недоумение буди и фактът, че в същия анализ на едно място пише, че няма информация за техническото оборудване и вместимостта на резервоарите и съдовете за съхранение на горива, а след това обясняват точно какви цистерни използват. От Министерството на финансите са на мнение, че не може по безспорен начин да се установи дали от тези обекти се извършват зареждания само на собствени превозни средства, машини и съоръжения, или се извършват и нерегламентирани продажби на течни горива без платени данъци, както и дали в тях не се зарежда нелегално гориво, за което не са издадени документи. По данни на браншови организации в резултат на нелоялната конкуренция на „ведомствените бензиностанции” в малките населени места са закрити 700 малки бензиностанции, вследствие на което без работа са останали 2500 души.

В края на миналата година при изслушване в парламентарната комисия, която анализира пазара на горива у нас, от Българската петролна и газова асоциация посочиха, че голяма част от ведомствените бензиностанции са част от сивия сектор. Асоциацията е убедена, че нелегални горива се внасят през митнически складове без измервателни уреди, след това се прехвърлят през петролни бази и така стигат до „ведомствени бензиностанции”, които продават на дребно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mdam

    9 2 Отговор
    Държавата губи миларди. Мерки не се вземат! Какъв е извода - защо да вземаме мерки като тези пари ще си ги придобием от данъкоплатците.
  • 2 Питанка

    10 1 Отговор
    а хипер законният Лукоил колко приходи и печалба, респективно данъци, декларира? Пак ли ще глобяват бабите, които продават мартеници, докато ПееФски пере пари от контрабанда и пръцка от кеф?
    А?
  • 3 jdjd

    4 3 Отговор
    хаха , губи милиарди , най-голямата смешка , кой лъжете бе ? като искате да няма контрабанда свалете цената на акциза и на ддс-то пуснете бензини и дизел по 0.90 ст. и готово.Ама не , нали тия къде се дървят че държавата губи прибират половината пари от недекларираните бензиностанции.Както историята с тютюна , то дек на дек нашите и вносните цигари ще са на една цена , като изкюпната цена на тютюна е стотинки.Простаци.
  • 4 Трябва

    3 0 Отговор
    Държавата краде от хората от бизнеса и от данъци, ето това е истината, защото сивият сектор в България е повече от Белият.
  • 5 Мижи да те лъжем

    2 0 Отговор
    Внасяли се през митнически складове без измервателни уреди - ами да видят там какво става, там е главата на змията. По обясними причини обаче не искат да я настъпят щото и те са рептилии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове