410 2

Бюджетът на плюс с 822 млн. лв. от началото на годината

Бюджетът на плюс с 822 млн. лв. от началото на годината
Венцислав Михайлов

На базата на предварителни данни и оценки, Министерството на финансите на България очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основна за първите два месеца на годината да бъде положително и в размер на 822,4 млн. лева (около 0,9% от прогнозния БВП).

Очаква се приходите и помощите по КФП да достигнат 5,733 млрд. лева (16,2% от годишния разчет), като спрямо февруари година по-рано се отбелязва ръст от 213,6 млн. лева. Този ръст на годишна база се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 450,8 млн. лева (повишение с 9 на сто), като в същото време постъпленията от помощи са по-ниски.

В същото време разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към февруари 2017-а година са в размер на 4,9106 млрд. лева, което представлява 13,4% от годишния разчет. Спрямо същия период на предходната година разходите по КФП нарастват главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базовия ефект при разходите за пенсии след тяхното увеличение от юли 2016-а година, както и във връзка с разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързани с увеличения размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69" спрямо предходната година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 28-и февруари 2017-а година, възлиза на 154,3 млн. лева, което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ник
  Отговор
  1 16:57  01.03.17
  Естествено е че ще е на плюс! Намираме се в предизборна обстановка и няма как да бъдат разходвани големи средства по проекти. След като бъде съставено ново правителство ще започнат и разходите
 • ЖОРКАТА
  Отговор
  2 23:59  01.03.17
  ОПРАВЕТЕ ВСИЧКИ ПЪТИЩА ТОГАВА, ТАПИРИ

Напиши коментар:


Публикувай