755 1

Пропорционална листа = анонимен депутат

Разпределението на мандатите за Народното събрание не е равномерно

Стефанаки Йоанис

На 26 март с гласовете си ще определим кои ще бъдат 240-те народни избраници, които да представляват всички райони в страната. Разпределението на мандатите не е равномерно, информира БНТ.

Броят на мандатите във всеки район зависи от броя на постоянно живеещите там. Така най-голямо представителство в парламента ще има 23-ти многомандатен избирателен район в София, от където ще се излъчат 16 депутати. На другия полюс са цели 9 области - Перник, Видин, Силистра, Търговище, Габрово, Разград, Смолян, Ямбол и Кюстендил. Те ще бъдат представлявани от по 4-ма свои избраници. Варна е районът, който ще излъчи 15 депутати. С човек по-малко ще изберат жителите на Бургас и 25 район в София. А 24- ти има 12 мандата за разпределяне. По единайсет депутати в бъдещия парламент ще има от Стара Загора, двата Пловдивски района и Благоевград.

Цветозар Томов - говорител на ЦИК: "Принципът на разпределението трябва да гарантира приблизително равен брой гласоподаватели за всеки мандат. Не мога да кажа, че този принцип се спазва абсолютно навсякъде, защото има промени в населението - миграционни процеси, които се отчитат, но все пак с известни отклонения".

Сред районите със средно предствителство - нито много, нито малко депутати, са Пазарджик и Плевен, които ще излъчат по 9 народни представители. Следват Велико Търново, Русе, Хасково и София област, които ще определят по 8 депутати. По 6 народни представители ще имат областите Враца, Добрич, Шумен и Сливен. А по 5-ма ще излъчат Кърджали, Монтана и Ловеч. Гласовете от чужбина участват само в разпределението на национално равнище, защото няма задграничен самостоятелен избирателен район. Цветозар Томов - говорител на ЦИК: "Когато се разпределят мандатите на национално равнище - всяка от партиите, прескочила 4 процента, получава толкова депутатски места, колкото съответстват на общия й резултат в цялата страна от всички гласоподаватели, след това следва разпределение по метода "Хеър- Ниймайер" по райони. При първото разпределение на броя депутатски места - гласовете от чужбина участват, при второто не участват".

Разпределението на мандатите у нас до 2007 година става по метода "Д' Онт". След това е приет методът "Хеър- Ниймайер". На практика сега броят на гласовете, получени от всяка партия се разделя на броя на мандатите за района.

"При "Хеър-Ниймайер" е възможно депутат с много малко гласове да бъде избран, а при "Д'онт", е възможно от листа с много гласове - да не бъде избран депутат, тоест те дават отклонения в две противоположни посоки. Ще кажа, че идеално решение няма", коментира Цветозар Томов.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот.

Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

България

Още по темата

 • Борисов: Дебат с Нинова вече няма да има

  Борисов: Дебат с Нинова вече няма да има

  Дебат с госпожа Нинова няма да има. Вчера я чаках. Угодих й на всички капризи, тя ме разиграва. Вече програмата ми е наредена. Това заяви пред Нова ...
  2.03.2017
  1 803
  23

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нови лица
  Отговор
  1 19:43  01.03.17
  Така наречените лица след изборите ще бъдат принудени да се откажат и няма да влязат в парламента. Така отново ще дойдат послушковците партийци. Партиите май не ни разбраха. Не ви искаме. Не искаме Нинова, не искаме Борисов и цялата им пасмина. Призовавам всички гласували "за" на референдума, да не гласуват или да гласуват за партии, които не са били в предишния парламет. Това означава не гласувайте за ГЕРБ, БСП, РБ (особено Куневица), Атака, Патриоти, ДПС, ДОСТ. Тези са вредни за България. Другите може би също, но на тези сме им гледали постното шоу.

Напиши коментар:


Публикувай