1 280 5

Омбудсманът прати в КС реформата в МВР

Венцислав Михайлов

Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд разпоредби в Закона за Министерство на вътрешните работи, които са част от административната реформа, влезли в сила от 1 февруари 2017 г. Това съобщиха от пресслужбата на институцията.

Позицията на омбудсмана е, че въпросните текстове водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в МВР и пряко противоречат на редица норми в Конституцията, като Преамбюла и принципа за правовата държава.

Повод за искането на Манолова е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР, в резултат, на което в институцията се проведе дискусия, с участието и на двамата зам.-министри Маринела Белева и Венцислав Катинов. Още тогава омбудсманът обяви, че ще се застъпи за отнетите вече предоставени социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в МВР.

„На практика техните правоотношения се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост“, категорична е Мая Манолова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Защо ползваме чужди думи !
  Отговор
  1 17:41  02.03.17
  Защо се Ф.кваме с българският език? Пишем на български - трендове, естаблишмент, конфиденциален , дебат, референдум и вместо със същата щампа вместо Диип Стейтс минаваме на български - дълбоката държава! Един БАЛАГАН е в течта на писачите у нас. Пишете с Кирилицата на български и не фа.вайъе с българския език! Или ви е страх от думата - народен контрол! "Народен!" Толкоз ли ви е страх от тази дума?!
 • Българен
  Отговор
  2 18:31  02.03.17
  Защо никои не изкара една статистика за катастрофите в БГ които 90 процента са с участници с обратен волан превозни средства а само глоби и такси само в БГ са разрешени за регистрация от цяла ЕВРОПА народа е необходим само за ИЗБОРИ и такси и данаци до КОГА!
 • Мая се уля
  Отговор
  3 19:56  02.03.17
  А качеството на свършената работа? Свидетели сме в последните години (около 10-15-20), че МВР не си върши работата. Това кога ще се промени?
 • рес еоод
  Отговор
  4 08:14  03.03.17
  МОЖЕ И ДА ОСТАНАТ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, НО ТРЯБВА ДА СА ТРЕТА КАТЕГОРИЯ ТРУД И ПЕНСИОНЕРИ ДА НЯМАТ ПРАВО ДА РАБОТЯТ ДЪРЖАВНА РАБОТА!!!
 • ИВАН
  Отговор
  5 15:20  04.03.17
  Г- ЖО МАНОЛОВА ЗНАЕТИ ЛИ ПО КОРИДОРИНЕ НА МВР КОЛКО ХОРА СЪС ЗВАНИЯ СЕ МОТАТ И ЧАКАТ ДА МИНЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ РАБОТЕН ДЕН БЕЗ ДА СА ВИЖДАЛИ ЖИВ ПРЕСТЪПНИК. ТЕЗИ ХОРА ВЗЕМАТ ЗАПЛАТА ДВА ПЪТИ И ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ПОЛИЦАИИ НА УЛИЦАТА.МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ТЯХНАТА РАБОТА ДЕИСТВА МУТИВИРАЩО НА ОБИКНОВЕННИЯ ПОЛИЦАИ

Напиши коментар:


Публикувай