318 0

Неофит: Да преклоним глави пред подвига

Стефанаки Йоанис

„Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до освобождението на скъпото ни отечество и като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни Родина”. Това бяха думите, с които Българският патриарх Неофит се обърна към българския народ за празника на Освобождението ни – 3 март.

По случай Националния празник на страната Негово Светейшество отслужи в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” панихида за упокоение душите на всички загиналите руски, румънски, български и др. войни в Освободителната руско-турска война за вярата и свободата на българския народ. Патриарх Неофит отслужи и благодарствен молебен за освобождението на страната по време на който изпроси от божието благословение за мира и благоденствието на страната ни.

Редом с архиереите и свещенослужителите на Българската православна църква в съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас – архимандрит Филип (Василцев ) и ставр. ик. Нелуц Опря, които придружиха предстоятеля на православните българи и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.

България


Още по темата

 • Как скиори отбелязаха 3-ти март

  Как скиори отбелязаха 3-ти март

  Над 200 скиори с народни носии се спуснаха с българския трибагреник от връх Снежанка по повод Трети март. Празничното шествие премина по ...
  3.03.2017
  829
  0

Напиши коментар:


Публикувай