949 2

Радан Кънев: МОСВ предаде парк Пирин на дървената мафия

Стефанаки Йоанис

Снощното решение на МОСВ за одобряване на плана за управление на НП ПИРИН е скандал, престъпление срещу българската природа и удар по интереса на местните общности. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в нарочно изявление до медиите.

Одобряването на план за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до жалби, ще падне в съда, ще забави плана с нови две-три години. Това са години, в които хората в Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес. Години, в които туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма.

Допускането на "контролирана" сеч в огромна част от парка е предаване на най-ценната българска гора в ръцете на дървената мафия.

Решението на толкова болезнен и деликатен въпрос на тъмно, в навечерието на празници, е пример за корупция и безотговорност.

За нас от Нова Република, опазването на българската природа е неделима част от родолюбието. Българската планина и гора са не само част от националния ни химн - те са в основата на националния ни идеал. Затова и една от точките на нашия Пакт за растеж без корупция е забрана за сеч на вековни гори в национални паркове.

Надявам се МОСВ незабавно да отмени незаконното си решение и да премине към екологична оценка, в диалог с местните общности.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Поп Грую
  Отговор
  1 20:33  03.03.17
  С други думи, десетките фирми и фирмички от Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да секат където им кефне и колкото им кефне. И какво общо има туризма със сечта, та да е монопол на една фирма, екологични Кънев?
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  2 20:34  03.03.17
  Нищо не се опазва.В горите има милиони кубици повалени дървета които гният.Режат се здрави дървета на удобни места безогледно,като се взема само най хубавато,а останалото се захвърля безогледно да бутя.За залесяване и дума не може да става.Горските пътища се разбиват тотално.Там където съм ходил с лада сега не мога с джип.

Напиши коментар:


Публикувай