558 0

Огнян Златев: Намираме се в повратна точка от развитието на ЕС

Венцислав Михайлов

Представянето на Бялата книга за бъдещето на ЕС е нов исторически момент, това е нормален еволюционен етап от развитието на един процес. Такъв е прочитът на Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в София, според когото сме стигнали до повратна точка, провокираща откровен разговор. Необходима е трезва оценка на постигнатото досега и да начертаем пътя накъде ще се развиваме занапред, подчерта пред БНР Златев, според кого е добре дебатът каква Европа искаме след 10 години да се води и в момента у нас, тъй като сме в предизборна ситуация.

Запитан за възможните грешки, допуснати във функционирането на ЕС, Огнян Златев напомни, че преди 60 години, когато Съюзът е бил учреден, геополитическата обстановка и философията, с която той е бил създаден, са били съвсем различни, докато сега сме в съвсем друг исторически момент.

Неминуемо е някои неща да са били изпуснати във визията по време на създаването на ЕС, подчерта той и допълни, че когато бащите-основатели са подписвали договора, никой не си е представял, че ЕС ще бъде това, което е днес.

Относно тезата за Европа на няколко скорости, Огнян Златев допусна известна спекулативност, тъй като по думите му различни орбити съществуват и в момента в ЕС.

Отделните страни-членки участват в различни структури и сега се намират в различни орбити. С оглед на това според Златев спекулативно се поставя акцент върху въпроса за Европа на няколко скорости.

Трябва да се върви към още по-тясно сближаване в рамките на ЕС, тъй като глобалните предизвикателства са все повече, смята още Огнян Златев.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай