333 1

Най-много заявления за вота са подадени в Турция

Мартин Христов

Централната избирателна комисия се събира заради предстоящите избори. След рекордния брой подадени заявления за гласуване в чужбина, сега трябва да стане ясно къде колко секции ще има.

Приетите от ЦИК заявления за гласуване в чужбина са 44 950. От тях най-много – 19 014 са от Турция, което е 42%. Това стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия. От Великобритания заявленията са 5 259, Испания - 3 009, САЩ - 2 778, съобщи Нова тв.

Александър Андреев посочи, че заявленията са повече отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016. По думите му тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление през сайта на ЦИК.

В две държави извън ЕС има подадени заявления за образуване на повече от 35 секции - САЩ и Турция. „Изборният кодекс определя секциите, с оглед на което има и мотивирани предложения за образуване на повече от 35 секции“, поясни той и добави, че решението на ЦИК за разкриване на секциите ще бъде прието на 4 март.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 16:52  05.03.17
    19 014 само с български паспорта в Турция ? Не мога да повярвам ! Трябва да забранят на тези които имат турски паспори да гласуват ! Или са турци или са българи, не може и двете.

Напиши коментар:


Публикувай