Last news in Fakti

4 Март, 2017 15:58 1 430 4

Курумбашев: Няма по-добър начин да бъде счупен ЕС отвътре

  • ес-
  • европа-
  • две скорости

В ЕП се гласуваха две предложение, които очевидно бяха срещу българската индустрия

Курумбашев: Няма по-добър начин да бъде счупен ЕС отвътре - 1

"Може би няма по-добър начин да бъде счупен Европейският съюз отвътре от предложението да има Европа на две скорости", коментира евродепутатът от БСП/ ПЕС Петър Курумбашев за възможните сценарии за развитието на ЕС след Брекзит. “В Европейския парламент има повече от сериозни коментари по тази тема. За съжаление, обаче в България не се чува много”, каза още бълграският евродепутат. Според него не трябва да забравяме, че думата „апартейд” има европейски произход. "Може би Европа е решила в XXI век да приложи някакъв вид модерен апартейд по отношение на собствения си континент", допълни още Курумбашев. Той е на мнение, че Европа на две скорости не е вече само опасност, а има реално риск да се формализира. Като пример евродепутатът посочи предложение на Верховщад - само държави от Еврозоната да имат право на глас по въпроси, свързани с еврото, а останалите страни-членки да имат само съвещателен глас. "България от 20 години работи с еврото. Не ни приемат в Шенген само по политически причини и в един момент искат да се разделим, тъй като не сме част от Еврозоната и от Шенген. Има дори предложение европейските комисари да не са 28, а 14, а България продължава да не дава предложението си за поста", обясни още евродепутатът.

Курумбашев посочи, че един от сценариите, които поставя Юнкер е за ренационализация, тоест да се върнат някои от властите, “Иззети” от Брюксел и вече те да се решават от националните правителства. "Някои национален парламент, например, може да не ратифицира СЕТА, въпреки че ЕП подкрепи споразумението", уточни той.

"В ЕП се гласуваха две предложение, които очевидно бяха срещу българската индустрия – по-рязко намаление на търговията с емисии. С мен се свързаха представители на керамичната индустрия, циментовата, стъкларската, минната индустрия, федерацията на индустриалните енергийно консуматори, които казах, че няма да издържат на този удар. Гласуването не беше по политически групи, а Централна и Източна Европа гласува тогава в свой интерес", каза още евродепутатът.

По темата за санкциите срещу Русия, Курумбашев заяви, че България няма да изпадне в изолация, ако страната ни наложи вето. "Има още държави, които биха го направили. Но по отношение на темата за Европа на две скорости, българският политически елит трябва да има обща позиция, за да се чуе гласът на България. Не е добро решение страната ни да попадне в килера на ЕС. Тогава може да се обърнем към други държави, а този процес е много опасен. Това е и изключително обезкуражаващо за всички останали държави, които кандидатстват за членство", допълни той.

По отношение на изборите в България, Курумбашев коментира, че очевидно Бойко Борисов е притеснен от дебат с Корнелия Нинова и че не е научил урока си да не плаши хората – ако останел втори, щял да е в опозиция. "Да обявим тридневен траур?",коментира още Курумбашев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свещ палете да не видите пак бойко

    9 3 Отговор
    С боко тиквата на власт ни чака съдбата на Гърция: необосновани харчове за нереформирани системи; прогресивно обедняване заради липсата на инвестиции, корупцията и монополите, спъващи развитието на бизнеса; ще се напълним с джихадисти; безогледни кражби с помощта на закони като този за концесията (добре че го спряха) и инвестиции в строитество, където се краде в пъти; още по-голямо обезлюдяване; и заробващи заеми за да се потдържа всичката тази вакхналия, разбира се, слюбезното съдействие на ЕС!
  • 2 глупак

    6 1 Отговор
    Б-я е за намаление на заплатите и доживотните приходи на корумпираните депутати в европейския парламент, за които не плащат никъде данъци.
    А също като нашоте политици не са отговорни за престъпните си решения.
    Платени от Соросови фондации....
    Интересно е, че никъде не се публикуват речите на Н. Фараж срещу корупцията и некомпетентността у законодарците.
    ПРИЧЕНА ЗА БРЕКЗИТ
  • 3 Пенчо не Кубадински

    2 0 Отговор
    С Карнелия ни чака мечтана евраазия,кадето всички ще бъдем равни бедни,и тогазквото шава ще замине на запад. После комунистите ще живеят спокойно около конц лагерите.
  • 4 незнайко

    0 1 Отговор
    Има още време да узрее българина , че ЕС не е в негова полза. Тепърва това ще си проличава, но вече сме се предали. Красивите стоки и работа в ЕС, а харченето в БЪЛГАРИЯ . Това прави българина от край време и не може да се осъзнае. Каквото и да се каже младите не го разбират. За тях чалгата е фетиш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове