414 5

България подкрепя реформата в социалната система на ЕС

Стефанаки Йоанис

България приветства усилията за модернизиране на законодателството на ЕС в областта на координацията на системите за социална сигурност, което да отговаря на социалната и икономическата действителност в държавите членки. Предложените изменения в тази област ще допринесат за създаването на правна яснота относно достъпа на икономически неактивни лица до определени обезщетения от системите за социална сигурност. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на заседание на Съвета на ЕС по заетост и социални въпроси в Брюксел, Белгия, съобщи пресцентърът на МТСП.

Министър Донев е подчертал, че България ще се включи активно в дискусиите по темата, за да се гарантира по-лесното упражняване на правата на гражданите, както и честното и справедливо разпределение на финансовата тежест между държавите членки.

Гълъб Донев е акцентирал върху необходимостта да се обсъди координирането на обезщетенията за безработица за хората, които за последно са работили в друга държава. Той е посочил, че трябва да се въведат ясни правила за координирането на обезщетенията за дългосрочна грижа, изплащани от държавите членки. Ключова част от постигането на напредък по темата е гарантирането на принципа за равно третиране по отношение на достъпа до социални обезщетения, е заявил Гълъб Донев.

Пред Съвета на ЕС той е представил добрите практики на България в тази област, като е дал пример с дейността на т.нар. мениджъри на случай, които осъществят координация между социалните, здравните и образователните институции за успешното разрешаване на конкретни казуси и осигуряването на повече възможности за заетост. В България предоставяме възможности за обучение, съобразени с характеристиките на различните целевите групи - за усвояване на професии, по ключови компетентности, обучения на работното място, стажуване, чиракуване, обучения чрез работа, е казал Гълъб Донев.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • глупак
  Отговор
  1 18:30  04.03.17
  Б-я е за намаление на заплатите и доживотните приходи на корумпираните депутати в европейския парламент, за които не плащат никъде данъци. А също като нашоте политици не са отговорни за престъпните си решения. Платени от Соросови фондации.... Интересно е, че никъде не се публикуват речите на Н. Фараж срещу корупцията и некомпетентността у законодарците. ПРИЧЕНА ЗА БРЕКЗИТ
 • Брат ми
  Отговор
  2 21:04  04.03.17
  Какво значение има,дали България подкрепя или не ,нещо???Дори нещата които се случват в България не зависят от България...Факт...:( Най вероятно,ако не подкрепят нещо ще им спрат некое от кранчета...
 • Кой кого крепи ?!
  Отговор
  3 22:02  04.03.17
  Ние тях или ние се обозначаваме те нас да крепят ? Пусни че да пусна !
 • Гълабе Гълъбе ти Палома Бланка ?!
  Отговор
  4 22:05  04.03.17
  Защо тебе набедиха за туй нещастно министерство? Какво лошо си сторил че под ялова крва си заложил! Та там ние сме най-кирпич бетон!
 • Гълъбе но има и една хубава новина
  Отговор
  5 22:14  04.03.17
  Ти нали помниш Масларова -" червената шапчица" с Голямата и малката кошничка? При теб и двете ръце ще са свободни - няма нужда от кошнички а и Бойко с дъвка в уста няма да ти подвиква - " кажи бе Гълъбов". Както някога някога той на нея! ОКейка си за сега !

Напиши коментар:


Публикувай