740 0

Митове и истини за 3-ти март, войната по пътищата и изборите

Мартин Христов

Проф. Андрей Пантев разкри пред Факти.бг митовете и истините за освобождението ни от турско робство и войната довела до това освобождение.

За друга война – тази по пътищата говори експертът от Асоциацията на пострадалите в катастрофи в България Илия Тодоров. Напрежението по пътищата и в държавата взе още една „жертва“. Главният секретар на МВР Георги Костов бе уволнен.

На фона на всичко това България се готви за избори, след които, според социоложката Мира Радева страната ни ще се озове в патова ситуация в година на критични избори за Европа.

Митове и истини за 3-ти март

Между мит и истина няма голяма разлика. Защото, когато едно събитие се е състояло естествено около него ще се разположат митове, сказания и прочие. Единственият реален факт около 3 март е, че една освободителна руска армия изгони турските войски, жандармерия и администрация от България. Каквито и други митове да има, те са производни и не поклащат този непреодолим факт. Всяко дете в трети клас знае, че в резултат от тази война се появи българска държава. Може би не такава каквато заслужаваше по мащаб и територия, но преди това имаше много войни в Европа, но никой не говореше за българска държава. Това каза в интервю за Факти.бг проф. Андрей Пантев.

Шофьорите не се притесняват от размера, а от неизбежността на наказанието

"Моментална санкция като сваляне на регистрационните табели ще е ефективна, естествено ще трябва време за да се видят резултатите. Но това е наказание, което веднага се изпълнява, а знаем, че проблемът с повечето наказания в България е, че трудно влизат в сила. Ето например събираемостта на глобите е около 50%. Явно това не дава резултат". Това каза пред Факти.бг Илия Тодоров, експерт в Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Докога ще ни правят на идиоти

Историята се повтаря като фарс и опитът за възкресение на драмата „Кой?“, заради уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов увисна нелепо, като бабешки кюлоти от балкон на „Витошка“. Темата се оказа безинтересна за публиката, която така и не възприе освободения полицейски началник като народен закрилник. Как да го сравниш с един друг главен секретар. Човек или има харизма, или няма.

Учим се на демокрация от страни с мажоритарна система

Според мен ще има една патова ситуация след изборите, в която много трудно ще се намери стабилно управление. Това заяви в „Шоуто на Слави“ социоложката Мира Радева.

Моето убеждение е, че мажоритарната система, и то тази, която се предлага на два тура е добра. За съжаление целият политически елит е обхванат от страх, защото е много трудно да очароваш гражданите след 27 години хищническо грабене, изцеждане на последните силици на хорицата. Усещането за липса на справедливост ни души ежедневно, каза Радева.

Критичните избори в Европа

Предстоящите избори в Холандия, Франция и Германия ще се проведат в най-болнавата политическа среда от създаването на Европейския съюз. Следвоенният либерален демократичен ред е изправен пред редица заплахи, най-вече в Европа, където ЕС се сблъсква с предизвикателства, включително все по-агресивна Русия, заплаха от тероризъм и неравен икономически растеж.

Анализът е на Ги Верхофстад за Project Syndicate. Ги Верхофстад е бивш министър-председател на Белгия. Президент е на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE).

България

Напиши коментар:


Публикувай