1 136 12

„Афис: БСП води с 2% пред ГЕРБ

Мартин Христов

Ако изборите бяха днес, „БСП за България” би получила 26% от гласовете срещу 24% за ГЕРБ. Това става ясно от проучване на агенция АФИС, проведено между 23 и 27 февруари сред 1200 пълнолетни жители на столицата, областните градове и селата. То е финансирано със собствени средства, съобщава bTV.

След двете големи партии трети са Обединените патриоти със 7,2%. След тях са ДПС с 5,7%, а ВОЛЯ на Веселин Марешки и Реформаторския блок с „Глас народен” са на ръба за влизане в парламент – съответно 4,3% и 3,8%.

С по-малки шансове са коалицията на АБВ и „Движение 21” (2,8%) и „Да, България” (1,1%). ДОСТ-НПСД и „Нова република” са с по под 1% подкрепа. Най-мобилизирани са гласоподавателите на ДПС, а най-разколебани – тези на АБВ-Д21.

Според изчисленията на АФИС, и БСП и ГЕРБ ще имат по около 35% от местата в парламента. Националистите ще имат още около 10, ДПС – 8%, ВОЛЯ – 6% и РБ – 5%. „Нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили”, посочват от агенцията.

„Хипотезата за „голяма коалиция“ е теоретически допустима, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: лявоцентристка (26%), дясноцентристка (29%) или нови избори (25%)”, посочват още социолозите.

Избирателите дават известно предимство на идеите на БСП в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%), и увеличението на заетостта (2%). Обратно, преобладават тези, които смятат, че ГЕРБ има предимство по отношение на бежанската криза (5%), икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%).

80% не вярват в обещанието за заплата от 1500 лв. („което съмнение не е чудно, имайки предвид, че 80% от реалните заплати са под тази стойност”, отбелязват от АФИС). 77% не вярват в обещанието за средна пенсия от 700 лв.

66% не вярват на плановете за безлихвени жилищни кредити за млади семейства. 55% не вярват, че доходите над 10 000 лв. реално ще бъдат облагани с данък от 20%. 47% се съмняват в осъществимостта на идеята за единни учебници по всеки предмет. 51% не са убедени, че бюджетът ще заделя по 50 лв. за всяко дете при един работещ родител. Единственото намерение, което звучи сравнително убедително, е за запазването на плоския данък. 43% очакват това да се случи, отбелязват от АФИС.

Авторите на изследването наблюдават и друг любопитен феномен – привържениците на партиите не могат да се ориентират кое обещание е на подкрепяната от тях политическа сила и кое е чуждо.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Терцел
  Отговор
  1 13:08  05.03.17
  От трън та на глог че по висок.
 • maradona
  Отговор
  2 13:30  05.03.17
  Пак почват с облъчването. Първо, оставят хората с впечатлението, че в тая страна има само 2 партии а после посочват и кой е победител, така че никой хич да не си и помисля за други варианти. Аз съм на мнение, че трябва да се забрани резултатите от такива проучвания да се показват в публичното пространство, защото влияят върху непредубедената преценка на гласоподавателите.
 • ФАКТ
  Отговор
  3 13:37  05.03.17
  ЗАРАДИ ТАКИВА КРАДЛИВИ КМЕТОВЕ КАТО ТОТЕВ ГЕРБ ТОТАЛНО ЩЕ ЗАГУБЯТ
 • кроко
  Отговор
  4 13:39  05.03.17
  Червената комунистическа изиет отново жадна за власт и народни пари. Вън !

  Коментиран от #9


 • onq s konq
  Отговор
  5 14:50  05.03.17
  ГЕРБ е лидерска партия категорично.БСП бих нарекъл полулидерска,но след решителните елиминации от Парламента на старите кадри от Нинова, съм склонен също да я нарека "лидерска".Та на въпроса:КАК Е ВЪЗМОЖНО ББ ДА ИМА ЦЕЛИ 30% РЕЙТИНГ А НИНОВА - 25% И БСП ДА Е ПРЕД ГЕРБ?!
 • све
  Отговор
  6 16:42  05.03.17
  Платените социолози отново се продават !!!!!! ЗАЩО ЛИ ЗАБРАВЯТ ЧЕСТНИТЕ ХОРА ????? Изключително НЕДОСТОЙНО !!!!!!! Но ясно ПП,, ВЪЗРАЖДАНЕ" НЕ ПЛАЩАТ КАМПАНИЯ и се отказват от СУБСИДИИ !!!!! И са за пълна ревизия на прехода ВРЕМЕ ЗА СМЯНА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С НОВИ ЧЕСТНИ ХОРА. !!!!!!!!!!!!
 • да ви е ясно
  Отговор
  7 16:51  05.03.17
  Марешки е агент на тиквата, той си прави сметката да вкара негов човек в парламента и да правят коалиция. Нищо че магарешки лаеше срещу монополите, които плащат на тиквата! Затова го оставят да вирее, вместо да му се случи случка или да го скъсат от проверки. А с боко тиквата на власт ни чака съдбата на Гърция: необосновани харчове за нереформирани системи; прогресивно обедняване заради липсата на инвестиции, корупцията и монополите, спъващи развитието на бизнеса; ще се напълним с джихадисти; безогледни кражби с помощта на закони като този за концесията (добре че го спряха) и инвестиции в строитество, където се краде в пъти; още по-голямо обезлюдяване; и заробващи заеми за да се потдържа всичката тази вакхналия, разбира се, с любезното съдействие на купените соросоиди от ЕС и САЩ.
 • Варна
  Отговор
  8 18:18  05.03.17
  Това изследване нещо не ми допада особено... Има някакви данни които не кореспондират с реалността особено в графиката за предлаганите по- добри идеи. - Намаляване на дълга... Как ГЕРБ имат по- добри идеи за намаляване на дълга след като го увеличиха от 9,9 млр. на 26,4млрд? - Увеличаване на доходите... Увеличаване на доходите на кого? -На държавният служител? Кой каквото иска да обяснява доходите не могат да бъдат вдигнати! Те се вдигат само от пазара. Няма други трайни фактори. - Увеличаване на работните места... Държавата не може да увеличи работните места освен на държавните служители. - Икономически растеж... Практиката показа, че нито ГЕРБ нито БСП са наясно какво да правят с икономиката освен да разпределят за себе си. И двете партии не можаха да се справят с тази дисциплина. Там е пълен провал! 27 години се случва само едно: - Приватизация, съкращаване на работни места и унищожаване на производствени мощности. Какви глупости за растеж? Накрая нека да напомня на четящите, че тези дебили които ги гледаме по телевизията не правят нищо както трябва! За да даваш решение за бъдещето, пръво трябва да изложиш данните за ситуацията в миналото и настоящето. Тоест първо се показват цифрите и показателите, после анализ на данните за да се покаже по какви прочини има изменение. След това се показва и съизмерва положеншието на страната спряма заобикалящата страна и накрая се дават решенията и прогнозите. Някой да е направил нещо подобно?
 • 9 19:03  05.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 211
  Отговор
  10 12:53  06.03.17
  Долна пропаганда !
 • секс лъжи и видео
  Отговор
  11 08:52  07.03.17
  Гнусна стъкмистика, както и медиите, които са собственост на тези, които искат да ни оправят. Особено долният чарт кърти, едно е да обещаваш, друго е да го изпълниш и трето е да го превърнеш в нещо трайно. По долни от комунягите няма, Герб, колкото и да са зле пак са по малкото зло.
 • секс лъжи и видео
  Отговор
  12 08:55  07.03.17
  Кои са тия хора, които ще гласуват за БСП?????????????? Това си е чиста шизофрения и деменция!? Тройната куралиция разграби и фалира държавата тотално и сега пак има хора, които да гласуват за БКП??????????? Луда работа!

Напиши коментар:


Публикувай