799 1

РБ се противопоставя на опитите на Турция да влияе на изборите у нас

Калина Петрова

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” категорично се противопоставя срещу опитите на турската държава да влияе на изборите в България и други страни от Европейския съюз, както и срещу опитите на Анкара да агитира за референдума в Турция на територията на Европейския съюз. Това се казва в позиция на Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен". Категорично отстояваме позицията, че изборите във всяка една страна, както и провеждащите се референдуми, са вътрешни работи на суверенните страни, се заявява в позицията.

Изразяваме силно притеснение от публикувана информация, че член на турското правителство е агитирал сред българските изселници в Турция в полза на определена политическа сила, участваща в изборите на 26 март. Считаме това за недопустима намеса във вътрешните работи на страната ни.

Коалиция „Реформаторски блок – Глас Народен“ също така настоява за забрана на всякакви предизборни прояви в България, свързани с предстоящия референдум в Република Турция, и за кореспондираща такава на ниво Европейски съюз.

В основата на европейската идея стоят изконно демократични принципи – разделение на властите, върховенство на закона и правова държава. Тяхната защита не е поставяна в рамките на прецедент, тя е трайната и последователна традиция, обединяваща над 500 милиона европейци.

Събитията от последните години поставят под въпрос стремежите на Турция за членство в Европейския съюз. Централизирането на власт в една институция и едно лице, атаките срещу демократичната опозиция и свободата на словото и пътят към авторитарна държава само ще се задълбочат с предстоящия референдум.

От тази гледна точка е недопустимо представители на турската държава да провеждат агитация, събития, срещи и митинги сред общности в България и Европейския съюз по отношение на този референдум.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Роман дизел
    Отговор
    1 19:55  06.03.17
    Бравоссс .Всяка жаба да си знае гьола.

Напиши коментар:


Публикувай