2 193 1

БГ патент за ток от Черно море шашна Кувейт

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

Труд

БГ патент за ток от Черно море шашна Кувейт

Патентът на Института по инженерна химия към БАН за добив на електроенергия от морски води шашна Кувейт. Уникалната технология за ток от сероводорода в Черно море е била представена от ръководителя на проекта проф. Венко Бешков по време на деветия Международен панаир на изобретенията в Близкия изток и е грабнала бронзов медал.

По време на форума по отношение на сероводорода се появи голям интерес, който у нас липсва, обясни пред „Труд“ ученият.

„Получих покана за сътрудничество, което да се реализира заедно с Кувейт на тяхна територия. Инсталацията ще бъде пилотна и ще бъде изработена в България. След това ще бъде транспортирана на части до Кувейт, който ще финансира процеса“, обясни проф. Бешков.

Стандарт

БДЖ дава 137 млн. лева на румънската “Ремарул”

"БДЖ - Пътнически превози" е приготвила 137 001 704.46 лв. за румънската компания "Ремарул" (REMARUL 16 februarie SA) за поддръжка на електрическите и дизеловите мотриси "Сименс" през следващите 5 години, научи "Стандарт".

Според публикуваното в сайта на Агенцията за обществени поръчки обявление за най-скъпата в историята на "БДЖ - Пътнически превози" процедура, срокът за подаване на оферти изтича в 16.45 часа днес. Отварянето на единственото предложение, което се очаква от северната ни съседка, е насрочено за 10 часа утре, 7 март.

Монитор

Война на китките преди 8 март

Цветари на пловдивския Четвъртък пазар скочиха срещу нова фирма за продажба на букети преди 8 март. Новото дружество е платило на „Общински пазари” ползването на сергия само за 3 дни, но по-ниските цени на китките им са ядосали така наречените „традиционни” търговци. Те са поискали от управата на пазара да изхвърли новия им конкурент, въпреки че той си е платил чинно сергията. Така в навечерието на 8 март битката между цветарите за клиенти се разгаря все повече и повече.

Сега

Армията отново започва подготовка за военно време

Министерството на отбраната (МО) планира приемането на редица документи, засягащи мобилизацията на граждани и отговорността на фирми и институции при война. Още до юни трябва да е готов План за привеждане на МО в готовност за работа във военно време. Целта е да започне ефективно да функционира системата за отбранително-мобилизационна подготовка. В момента тя работи на минимума си.

Дума

Емигрантските пари надминаха инвестициите

За цялата 2016 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в България над 1,667 млрд. лв., показват данни на БНБ. Сумата е с 14 млн. лв. по-висока спрямо 2015 г., когато емигрантите са превели на близките си тук малко над 1,653 млрд. лв. Според данните от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 1,331 млрд. лв. - с близо 60% по-малко, отколкото през 2015 г. Изчисленията показват, че емигрантите са пратили над 322 млн. лв. повече, отколкото са инвестициите на различни компании в страната. Само през последния месец от 2016 г. сънародниците ни са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече, отколкото са пратили за коледните празници през 2015 г.

Капитал дейли

"Топлофикация София" силно е понижила загубата си до 2.5 млн. лв.

"Топлофикация София" завършва 2016 г. с доста по-малка загуба от очакваното. Тя се е понижила до 2.5 млн. лв., което е намаление от 96% спрямо загубата за 2015 г., когато беше 61.6 млн. лв. Резултатът е доста по-добър и от заложената прогноза в бизнес плана на дружеството за загуба от 63 млн. лв.

Основна причина за постигнатия резултат е по-ниската цена на газа през първото полугодие на миналата година, което е довело до значително намаление на разходите, се посочва в допълнителните данни към финансовия отчет. Оттам се вижда, че действително намалението при тях е с 33% до 378.5 млн. лв. В същото време приходите на компанията са 376.2 млн. лв., което е намаление с 25% спрямо 2015 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • mediator37
    Отговор
    1 07:49  07.03.17
    От тия 1,6млрд. лева, които нашите емигранти са изпратили в България на близките си 1,2млрд. лв. са им взели банките. 1,2млрд. е чистата печалба на банките за 2016г. от премятане на хартийки и договори в някакви смаяни офисчета. Народите превиват гръб и леят пот на полето и в заводите, а мършите им прибират парите с подписване на договорчета със ситни букви.

Напиши коментар:


Публикувай