1 181 1

Искат наказание за съдията освободил Ценко Чоков

Съдебният състав, който промени мярката за неотклонение на Чоков и сина му, е бил определен в нарушение на принципа на случайното разпределение на делата

Калина Петрова

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска дисциплинарно наказание за съдията от Специализирания апелативен съд Даниела Врачева заради казуса с пускането от ареста на кмета на Галиче Ценко Чоков, съобщи БНР.

Проверка, възложена от Панов, установи, че съдебният състав, който в средата на февруари промени мярката за неотклонение на Чоков и сина му, е бил определен в нарушение на принципа на случайното разпределение на делата.

Резултатите от проверката бяха оповестени миналата седмица, а днес осем от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха да се проведе дебат по темата.

След като председателят на Върховния касационен съд се съгласи това да бъде първа точка в днешния дневен ред, изненадващо предложителите поискаха темата да бъде отложена за следващия вторник. Въпреки съпротивата да се говори за това още днес, Лозан Панов все пак успя да каже:

Установи се нарушение от практиката на Апелативния специализиран съд по отношение разпределението на делата. Ще внеса предложение за налагане на наказание на съдия Врачева, която е разпределила дело номер 34 от 2017 година.

Иначе – кметът на Галиче остана на свобода само седмица. Специализираният наказателен съд го върна в ареста, след като свидетели се оплакаха, че ги натискал да се откажат от показанията си срещу него.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Прокурор
    Отговор
    1 13:22  07.03.17
    До сега трябваше да го вкарат вътре 8-10години.един от най подкупните в бранша

Напиши коментар:


Публикувай