799 4

МВнР с остър протест пред посланик Гьокче

Среща на заместник-министър Бойко Мирчев с посланика на Република Турция Сюлейман Гьокче

Калина Петрова

Днес в Министерството на външните работи бе проведена среща на заместник-министъра на външните работи на Република България Бойко Мирчев с посланика на Република Турция в България Сюлейман Гьокче. Срещата се състоя по покана на българската страна. На нея заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Република Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията. Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи.

Заместник министър Мирчев е апелирал към посланик Гьокче да доведе до знанието на своето правителство позицията на българската страна и е призовал да не бъдат допускани подобни нарушения. Това би позволило двете страни да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЦОЛЕ
  Отговор
  1 18:59  07.03.17
  ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ПРОСТО НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ ИЗБОРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТУРЦИЯ
 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  2 19:57  07.03.17
  3 Март продължава
 • Дреми. Ми
  Отговор
  3 21:12  07.03.17
  В другия ,,,,,,крачол .
 • abv
  Отговор
  4 22:41  07.03.17
  В нашата България много хора не осъзнават , че ДПС е опит за намеса на Турция във делата на Република България. Уважаеми българи и управляващи/ВИЕ ЯВНО НЕ СТЕ БЪЛГАРИ ПОНЕ СПОРЕД РЕАКЦИЯТА/ Представете си , че България имаше етническа партия каквато твърдо е ДПС, макар и пълна с продажни българи в Турция. Каква ли щеше да е според Вас реакцията ако българския социален министър апелира предизборно да се гласува за определена партия. Според мен Турция щеше да не допусне провеждане на избори в България. Защо имаме такива плашливи представители във Външно министерство. Тия ноти будят само смях. Тук реакцията трябва да е друга.

Напиши коментар:


Публикувай