428 0

3 285 домейна на български само за месец

Венцислав Михайлов

3 285 домейна на кирилица „.бг“ вече са заявени само месец след старта на кампанията за регистрация. 1 690 организации и граждани са подали заявките за домейн на български език, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени“ имена, както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена. Въпреки това често се срещат лица, които искат да регистрират интернет имена, свързани с основните институции в държавата, като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и други, както и с големи компании, посочват от МТИТС.

Процедурата по регистрация обаче предвижда, че заявителите трябва да предоставят широк набор от документи, които доказват правото и интереса на организацията или фирмата да запази определено име в интернет.

До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании, например производители на автомобили.

След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени“ имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка. Цената за регистрация и поддръжка на 1 домейн е към 20 лв. за година.

Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), в диалог с държавните институции.

Списъците се предоставят на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД. Те съдържат имената на областите, общините, селищата, държавните институции, географски наименования.

България

Напиши коментар:


Публикувай