530 1

Спим един час по-малко в деня на изборите

Мартин Христов

В деня на изборите ще спим с един час по-малко. Точно в 3.00 часа на 26 март въвеждаме лятното часове време и преместваме часовниците с един час напред, напомнят от Българския институт по метрология.

Ще се върнем към астрономическото време в 4.00 ч. на 29 октомври 2017 г., когато часовниците трябва да се върнат с един час назад.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Грую
    Отговор
    1 20:45  08.03.17
    Ние проспахме близо 30 години, че сега за един час да издребняваме.

Напиши коментар:


Публикувай