1 024 0

Кметът на Бургас гневен на министъра на образованието

Недопустимо е да се намалява приемът в специалностите „Туризъм“ и „Здравни грижи“ в Бургас

Кметът на Бургас гневен на министъра на образованието
Калина Петрова

Кметът Димитър Николов остро възразява срещу решението на Министерството на образованието и науката за драстично намаляване приема на студенти в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" по няколко ключови за региона специалности.

Силно са редуцирани местата за студенти в специалност "Здравни грижи". От 63 предложени места са одобрени едва 9. В специалността "Туризъм" предложените 320 места са намалени на 88.
"При такава фрапираща нужда от специалисти, вместо да насърчаваме младите хора да се учат и развиват, в Бургас местата са орязани за сметка на софийските вузове", коментира кметът Николов.
Днес той изпрати писмо до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в което настоява за преосмисляне на това решение и възстановяването на планприема в специалностите "Здравни грижи" и "Туризъм".

В медицинския колеж към университета се обучават рехабилитатори и помощник фармацевти. Намаляването на бройките за този тип специалисти е нелогично в момент, когато предстои откриването на медицински факултет в града. За неговото създаване са полагани дългогодишни усилия с цел да се осигури високо качество на здравните услуги в града и региона, посочва в мотивите си Николов. Кметът подчертава, че в момента има остър недостиг на медицински кадри, а потребността от такива специалисти в Бургаско непрекъснато се увеличава заради интензивното развитие на региона.
"Намаляването на бройките за тази специалност е в разрез и с очакването на бургаската общественост, нуждите на бургаското здравеопазване и амбициите на Община Бургас за откриването на Медицински факултет, който да подпомага с кадри двете университетски болници в града", казва Николов в писмото си до министър Николай Денков.

Кметът Николов възразява и срещу намаляването на приема в специалност "Туризъм". Специалистите, които университетът подготвя, са едни от най-успешно реализиращите се на пазара на труда. Това беше потвърдено многократно по време на срещите, които Община Бургас организира с представители на туристическия бранш в търсенето на решения на проблемите и подобряването на туристическите услуги.

Димитър Николов определя като недопустимо подобно решение и е категоричен, че подобна мярка неминуемо ще увеличи трудностите за туристическия бранш, който изпитва все по-голяма нужда от добре подготвени кадри. Това от своя страна ще повлияе негативно както на региона, така и на България като туристическа дестинация.

Бургас / България


Напиши коментар:


Публикувай