1 831 2

ТВ предаването с Божидар Димитров в Македония няма да се състои

ТВ предаването с Божидар Димитров в Македония няма да се състои
Калина Петрова

На 27 януари 2017 г. бях поканен от скандалния македонски журналист Миленко Неделковски, известен с това, че строши с чук плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война, за дискусия в негово двучасово телевизионно предаване с участници от Сърбия и Македония. Съгласих се при едно условие – предаването да бъде пряко, заяви историкът Божидар Димитров, директор на НИМ.

През 2010 г. патих от един македонски лайномет от друга скопска телевизия, съгласявайки се да дам интервю на запис. Миленко Неделковски се съгласи и дори героично заяви, че ще поеме глобите, които щели да му наложат, затова че ще се говори на чуждестранни езици – това било забранено от македонското законодателство.

Съгласих се и с всички участници, които предложи Миленко – проф. д-р Миле Биелаец, директор на Института по военна история в Белград и негов сътрудник, проф.д-р Александър Стойчев, директор на Военния музей на Македония и дори със Стефан Влахов-Мицов – едно българче от Габрово, избрало професията „македонец”, пояснява Димитров.

Предаването трябваше да се състои на 10 март 2017 г.в 22 часа в Скопие. Тази сутрин получих съобщение от Неделковски, където безапелационно ми заяви, че предаването ще бъде на запис. Първоначално се съгласих и на това, но получих много обаждания от приятели от Македония, които ме съветваха да не отивам. Те ме предупредиха, че освен голямата възможност предаването да бъде манипулирано, мога да бъда провокиран и с действия от „патриотично” настроени македонски младежи.

Заради това днес отказах участие в предаването. Извинявам се на всички зрители в Македония, които са очаквали да ме видят, както и на колегите от Белград и Скопие. Ще се опитам да уредя в моето предаване в ТВ+ същата дискусия, като ги поканя изцяло на мои разноски, заяви още Божидар Димитров.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • нднхгттг
  Отговор
  1 15:17  09.03.17
  На тоя македонския тъпак - изобщо нямаше да отговоря на имейла, камо ли да ми урежда срещи и да му ходя в предаванията! Отсвирва се и това е - ако не помогне да се хоспитализира по спешност в някоя психиатрична клиника! Македонски глупак!
 • фен на професора
  Отговор
  2 17:08  09.03.17
  Поздравявам Ви за решението което сте взели. Мъдра и достойна позиция. После нека пуснат записа по Македонска ТВ, разбира си с всички възможни защити против фалшификация.

Напиши коментар:


Публикувай