458 1

Деца на художници и актьори с бонус точки за 1-ви клас

Адресът на детската градина ще дава преднина в 51-во СУ, изборът на езици – в 18-о

Калина Петрова

Част от елитните училища ще дават бонус точки за влизане в първи клас за баща или майка, работещи, както в образователната сфера, така и в културната. Макар да въведе няколко единни критерия, важащи за всички школа при приема на първолаци – постоянен и настоящ адрес, както и такъв в прилежаща на институцията зона, братче или сестриче в нея или близост на местоработата, Столична община позволи училищата да имат и допълнителни критерии, съобщи "Монитор".

Част от най-желаните школа вече са определили такива, показа проверка на „Монитор“. Така например в 18-о СУ „Уилям Гладстоун“ бонус точки при приема ще имат не само отрочета на хора, които са деца на хора в сферата на образованието, като учители и университетски преподаватели, но и на дейци от културната – например художници, писатели и актьори. По 10 точки ще получат децата, които кандидатстват в 18-о СУ на базата на избора на езици, които ще изучават. За да има равнопоставеност, преднина ще дава както за хлапетата с интерес към източните езици, така и на тези с интерес към западаните, обясни директорката на 18-о СУ Величка Стойчева.

5 точки бонус точки за децата на работещите в сферата на образованието са предвидени и в 51-во СУ „Елисавета Багряна“. Адресът на детската градина пък е другият допълнителен критерий там. Ако тя попада в непосредствена близост до школото или с други думи попада в т.нар. прилежаща територия, детето ще получи 5 точки. Ако пък детската градина е в административния район на школото, съвпадащ с постоянния адрес в София, преднината е от 3 точки. В случай обаче, че месторазположението на детското заведение е различен от постоянния адрес точката е само една. Критериите вече са гласувани от педагогическия съвет.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Артист
    Отговор
    1 10:21  10.03.17
    А кога ще ни дават и привилегиите на активните борци?

Напиши коментар:


Публикувай