968 4

Изменението на европейски регламент поставя под риск енергийната сигурност на страната

Министерството на енергетиката организира форум с всички заинтересовани страни в подкрепа на националната позиция за промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации

Изменението на европейски регламент поставя под риск енергийната сигурност на страната
Калина Петрова

Загрижени сме за случващото се. Работим в тясно сътрудничество и активно подкрепяме всички ангажирани институции в защита на националния интерес при предстоящата промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации. Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Константин Делисивков по време на кръгла маса, посветена на проблема, организирана от КНСБ.

Както вече е известно, предстои промяна на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Документът разглежда инсталации с входяща мощност над 50 Мегавата. Обхванати са всички видове конвенционални централи, както и индустриални горивни инсталации, използващи конвенционално гориво (въглища, биомаса, торф, течни и газообразни горива, отпадъци).

Очаква се документът да бъде гласуван на 28 април тази година от специална комисия, създадена от страните-членки в рамките на чл. 75 на Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността (Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването). Водещо ведомство, представляващо националната позиция при гласуването, е Министерството на околната среда и водите.

Заложените в референтния документ стойности за емисиите на живак, азотни оксиди и серен диоксид от централите, изгарящи въглища, е много трудно да бъдат постигнати и поставят под риск развитието на въгледобива и енергетиката както в страната, така и на европейския континент като цяло.

Участниците в дискусията се обединиха около становището, че приемането на документа би поставило енергийния сектор пред значителни трудности и би застрашило функционирането на част от мощностите. Освен сериозни социално-икономически негативи, свързани със загуба на работни места във въгледобива и свързаните с него индустрии и намаляване на икономическия растеж, това крие риск и за националната сигурност на страната.

По данни на синдикатите прекият ефект от новите мерки ще се изразява в отпадане от електроенергийната система на страната на 3-5 хил. мегавата базови мощности, загуба на около 33 хил. работни места във въгледобива и още над 120 хил. – в свързани индустрии. От промяната ще бъдат засегнати инсталации, които произвеждат повече от 40% от електроенергията в страната.

Участниците в кръглата маса се съгласиха, че, за да се предотврати приемането на документа в този вид, е необходима консенсусна позиция на всички ангажирани органи и институции. В подкрепа на това Министерството на енергетиката ще организира на 27 март дискусия по темата, която трябва да съдейства за избистряне и отстояване на национално отговорна позиция в защита на конкурентоспособността на българския и европейския енергиен отрасъл.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 17:48  10.03.17
  Няма страшно, на тъмно и студено няма да останем. тиквата като дойде на власт ще ни уреди диверсифициран руски ток и газ от Турция! Че може и някой хъб да изгради и евентуално след десетилетия като свърши руския газ, по хъбчето да текне и друга газ. Крайно време е за поне едно хъбче, стига години на обещания.
 • Котката в Шапката
  Отговор
  2 19:40  10.03.17
  О изненада! Токът някак нямал да ни стигне след 3 години... Къде е Борисов, като и Делянчо и разбира се най- големият разбирач кака Ви Теменужка! Ах как някой ще яде дървото...
 • Гост
  Отговор
  3 00:46  11.03.17
  Котака те се толкова оядоха че когато се случи ,няма да можем да гинамерим та да ядат дръвцето.
 • незнайко
  Отговор
  4 12:49  12.03.17
  Защо затвориха и унищожават ТЕЦ Варна ? Защото някой им нареди !На нас не ни пушеше и се надявахме на нея. Сега да затворят и ТЕЦ Марица 2 и да приключваме . За 27 години не можаха да се разберат, кой да краде от АЕЦ Белене и така си стои гьола. Няма го Бай Тошо, който с всички беше добре и си правеше каквото пожелае за ДЪРЖАВАТА !

Напиши коментар:


Публикувай