10 Март, 2017 16:20 1 391 0

До две седмици законът за ДДС върху дарените храни ще заработи

  • две седмици-
  • закон-
  • ддс-
  • дарени храни-
  • ще заработи

„След две седмици се надявам, че ще присъстваме и ще видим с очите си как първата освободена от ДДС доставка на дарени хранителни продукти ще стигне до нуждаещи се хора в България.“ Това обяви на брифинг омбудсманът Мая Манолова след инициирана от нея среща с всички институции, отговорни за разписване на подзаконовата нормативна уредба, която ще направи реално функциониращ закона, освобождаващ от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност.

В работната среща участваха министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, директорът на дирекция „Данъчна политика“ към Министерство на финансите Людмила Петкова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова, заместник-генералният директор в направление финанси на Българския червен кръст Василка Каменова и представители на НАП.

„Проведената среща беше изключително ползотворна. В резултат отбелязахме, че Министерството на земеделието и храните и БАБХ са изпълнили своите ангажименти, като са изготвили списък на храните, които могат да бъдат дарявани и сроковете на годност, в които това може да се случи. Министерство на финансите е готово с правилника за прилагане на Закона за ДДС, който ще бъде обнародван и ще влезе в сила през следващата седмица. А Министерството на труда и социалната политика е готово с два варианта на проект от списък на лица, които могат да получават дарени храни. След съгласуване през следващата седмица в рамките на 10 дни този списък ще бъде облечен в законовата форма със заповед на министъра“, обобщи Мая Манолова.

По думите й, последните проучвания показват, че половината от българските деца са застрашени и са в риск от бедност, защото се хранят непълноценно.

„Нашите възрастни родители гладуват, а в същото време се пилеят огромни количества храни. С тези законови промени, които ще финализираме и в тяхната подзаконова нормативна част, ще направим пътя на нужната, но излишна храна до нуждаещите се от нея хора по-кратък и по-лек. Да се надяваме, че през тази календарна година в резултат на тези промени ще има повече дарения от по-разнообразни храни и по-малко гладни вечери за социално слабите хора в България“, каза още Манолова.

„Успяхме да се справим и благодарение на работата на Българската агенция по безопасност на храните, първи успяхме да излезем със заповед със списъка на храните, които могат да се даряват“, каза министърът на земеделието проф. Бозуков.

Списъкът е публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните, както и на сайта на БАБХ.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев благодари на омбудсмана Мая Манолова, затова че е изиграла ролята на катализатор в процеса по синхронизиране на действията между всички министерства и институции, ангажирани с прилагането на закона за храните и всички подзаконови нормативни актове.

„МТСП още от началото на тази година работи по вариантите за определяне на групите лица, които могат да получават дарените храни от хранителните банки, както и лицата, които предоставят социални услуги. Надявам се да стигнем до най-много лица, които имат нужда от тези дарени храни, да стигнем до всеки един от тях, макар и с малкото, което могат да получат чрез дарението, включително и да постигнем максимален ефект от прилагане на това законодателство“, пожела министърът Гълъб Донев.

„Режимът, който е в Закана за ДДС е изцяло съобразен с европейското законодателство и с най-добрите практики. Този режим предоставя възможност да се даряват храни и да не се унищожават, като едновременно с това са взети всички защитни мерки да не се допускат злоупотреби при даренията на храни и да има загуби за фиска. В закона са гарантирани абсолютни всички условия, начинът за документиране на дарените храни. Правилникът предстои да бъде издаден от министъра на финансите и обнародван в „Държавен вестник“ следващата седмица“, увери и директорът от финансовото министерство Людмила Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове