10 Март, 2017 17:16 2 468 12

Радев: Никога не съм подкрепял СЕТА

  • румен радев-
  • сета-
  • европа на две скорости

Президентът предложи промени в подготвящата се Римска декларация за бъдещото развитие на ЕС

Радев: Никога не съм подкрепял СЕТА - 1
Снимка: БТА

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА, никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезирам Конституционния съд за СЕТА, защото СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел.

Българите правят компромиси в името на европейската солидарност, заяви още българският държавен глава, като определи като такъв компромис приемането на СЕТА и охраната на външните граници.

Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, тъй като той трябва да я ратифицира. Най-важното - СЕТА е гласувана в Европейския парламент, добави той.

Държавният глава поясни по повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение СЕТА, че това, което бе изразено снощи, е декларация. Тя не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет.

Румен Радев беше категоричен, че не води загубени вече битки и припомни, че въпросът за СЕТА на ниво ЕС е решен още с предоставянето на правомощия на българския парламент и на българското правителство, което на свое заседание е решило да подкрепи СЕТА и през октомври м.г. българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Държавният глава посочи също така, че споразумението е гласувано и от Европейския парламент.

„Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение за СЕТА, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС“, подчерта още Румен Радев.

По отношение на дискусията за приемането на Римската декларация, Румен Радев посочи, че е била изразена позиция на „старите“ държави членки на ЕС, които са призовали тяхната скорост на развитие да не се забавя, а от страна на „новите“ – да не бъдат изоставени и лишени от подкрепа в периферията. „И едната и другата страна имат основания, но ние се стремим да постигнем общо решение, именно на основата на европейските ценности – солидарността и единството“, заяви президентът. Той добави, че ако целта на планираната декларация е да се превърне в стратегически документ, трябва да има яснота и точност и да не се допуска противоречие в термините и дефинициите. „Няма как едно тяло да се движи на две скорости, от законите на физиката е ясно, че това са две тела“, добави Румен Радев.

По време на дискусията държавният глава е внесъл текст, който е обсъдил с председателя на Европейския съвет и с председателя на Европейската комисия, за премахването на всички текстове, които противоречат на принципите на единство и солидарност в ЕС. „Трябва да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза и като ценностна ориентация, и като реални действия, не само с думи. Единството означава компромиси и мисля, че България прави страшно много“, посочи президентът. „Българският потребител също прави компромиси. Както видяхте по отношение на храните с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени“, добави държавният глава.

Президентът отново подчерта, че ще настоява Кохезионната политика да бъде част от стратегическите документи на Европейския съюз и след 2020 г., за да може оттук-нататък тя да бъде част и от финансовата рамка на съюза.

Държавният глава припомни също така, че България е надежден пазител на външните граници на ЕС и прави всичко по силите си за тяхното опазване. „Заделяме големи средства като процент от нашия БВП, за да опазим тези граници, правим го в името на солидарността и това също трябва да бъде отчетено“, призова още Румен Радев.

В отговор на въпрос президентът беше категоричен, че със своята вътрешна политика и с действията си България трябва да се стреми да се утвърждава като достоен член на ЕС. „Получаваме много от ЕС и за последните десет години средствата от европейските фондове за страната ни формират 40% от общия размер на публичните инвестиции. Друг е въпросът как се изразходват тези инвестиции и вътре в България трябва да започне дебат за това“, призова държавният глава. Румен Радев подчерта също така, че до момента усвояването на европейските фондове не изпълнява своето предназначение за социална конвергенция и техният ефект върху жизнения стандарт на българите е само 0.8%.

„Трябва ни много по-гъвката политика по отношение на европейските фондове, която да бъде ориентирана към много повече вложения, освен в инфраструктура, която е важна, разбира се, но и в развитието на човешкия капитал, образованието, здравеопазването, за конкурентоспособността на малкия и средния бизнес и за развитие на икономиката“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова за укрепване на върховенството на закона, за завършване на реформата в правосъдната ни система и за ефективна борба с корупцията при усвояването на средствата от европейските фондове. „Ако ние не направим това, няма кой да ни чака. Формално или не, водещите държави ще вървят на свои скорости“, посочи още президентът.

Радев обаче призна, че от България зависи да проведе реформи в съдебната система, за да бъде пълноценен член на ЕС:

Трябва категорична борба с корупцията, сериозни реформи и в правосъдната система, и в образование, и в здравеопазване, и в икономическата сфера. Ако ние това не го направим, няма кой да ни чака. Формално или неформално водещите държави ще вървят на своите скорости.

Окончателният текст на декларацията се очаква да се приеме на 25 март в Рим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ех Канада

    8 24 Отговор
    Мале този ако ни провали безвизовото пътуване и работа в Канада бая народ ще се съберем на протести. Аз се глася догодина да заминавам .....
  • 2 ЪРП

    20 13 Отговор
    БРАВО ГЕНЕРАЛЕ!!!
    ГЕРБАДЖИИТЕ СА ТАКА НАПЪЛНИЛИ ГАЩИТЕ ,ОТ ПРЕДСТОЯЩАТА ЗАСЛУЖЕНА ЗАГУБА НА БОЙЧЕВАТА ДРУЖИНКА, ЧЕ СЕ ОПИТВАТ ДА МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ С НАЙ-ДОЛНОПРОБНА ЛЪЖЛИВА ПРОПАГАНДА !!!!!!!!!
    СЕТА Е ПАГУБНА ЗА БЪЛГАРИЯ И С ИЗБОРА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА (БСП) ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЗЕМЕДЕЛИЕ ОТ ТОВА ЗЛО!!!!!!!!!

    http://epicenter.bg/article/Ninova--Bravo--gospodin-prezident--Radev-oproverga-porednata-lazha-na-natsionalnite-predateli-ot-GERB-/122385/2/0
  • 3 НИК

    19 12 Отговор
    ГОРД СЪМ ,ЧЕ ТИ СИ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ!

    ДОБЛЕСТЕН МЪЖ СИ!

    ПИСАТЕЛЯТ ХРИСТО НАНЕВ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ,БЕШЕ КАЗАЛ ЕДНО ПРЕДСКАЗАНИЕ НА СЛАВА СЕВРЮКОВА ,ЧЕ ДУХЪТ НА ПРЕРОДЕНИЯ /БИБЛЕЙСКИЯ/ ДАВИД Е ТУК В БЪЛГАРИЯ И ТОЙ ЩЕ БЪДЕ НА ЧЕЛО НА БЪЛГАРИЯ!!!

    АБСОЛЮТНО СЪМ УБЕДЕН ГЕНЕРАЛЕ ,ЧЕ ТИ СИ ЧОВЕКА ,КОЙТО НОСИ ДУХЪТ НА ДАВИД, КОЙТО Е ПОВАЛИЛ ГОЛИАД!

    ЛИНК КЪМ ПРЕСКАЗАНИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ:
    https://www.youtube.com/watch?v=Opk2WQ-v35o
  • 4 DTYUDTY

    11 14 Отговор
    E KAK NE SI IA PODKREPIL CETA KATO SI GLASUVAL "ZA"????

    Коментиран от #6

  • 5 све

    6 10 Отговор
    Браво.
    А отмени ли постановление 208 , БИ БИЛ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК, КОЙТО СИ ИЗПЪЛНЯВА ОБЕЩАНИЯТА !!!!!
    ако изберем и ПП,, ВЪЗРАЖДАНЕ,,
    ЩЕ ИМАМЕ ДОСТОЙНИ ХОРА НА ЧЕЛО
    Това никога не е било
  • 6 кроко

    10 8 Отговор

    До коментар #4 от "DTYUDTY":

    Къде е гласувал, бе трол залюхан??!! Евродепутат ли е, български депутат ли е, че да е гласувал??!!!
  • 7 радун

    10 13 Отговор
    Е ,КОЙ ми .ра в гащите ?

    Е тоя идиот ли е или нас ни прави на идиоти!

    Има официален бюлетин за гласуването !Какво ни шикалкави , какво ни баламосва и до кога мисли че че ще му минават селските номера?
  • 8 КАНАДЕЦА

    7 5 Отговор
    Още един кандидат канадец
    Нямам търпение да се омитам от тази мизеря , създадена от бивши комуняги .
    Аз и моето семейство също желаем на достоен живот и достойна пенсия.За мен е чисто губене време тук ,моите приатели изчезнаха един по един . Тук е добре за бавно развиващи се и зачитат на подаяния. Адиос братлета
  • 9 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    гледаи си там руското самолетче и не се меси в работи дето не са ти работа!сета била проблем за българия ????!!!!проблем е само за руските подлоги като теб дето им трябва изолирана ,бедна и озлобена страна за да виждаме единствена алтернатива в чичко путин иначе сета си е много ок.българия ще трябва да тича поне 100 години срещу канада за да стигне канадците в качеството на храните им ,а и не само на храните,но ако паднат визите и бая народ ще си намери хляба там ама бял хляб подплатен с много сирене,къвто изтрадалия българин заслужава.

    Коментиран от #10

  • 10 на Деса шушито

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Подлога си ти, при това мазна. Няма да обиждаш хората, че да не ти се стесни света. Няма да ми се правиш на фактор, че те виждаме как се набираш гърчейки се, като глист на буца по плочките пред Козяк.

    Коментиран от #12

  • 11 Йорго

    2 2 Отговор
    ЙЕ.ал съм ти и Канадата. Само в БГ можеш да праиш каквото си искаш и да си живееш живота.
  • 12 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "на Деса шушито":

    спирам,вече няма да плюя тази мишка и марионетка на нинова.ха,ха,ха....хо,хо..и много ме е страх от теб да знаеш ,особено като поклисарстваш по постовете ми с глупости за шушита и т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове