Last news in Fakti

10 Март, 2017 19:07 7 074 30

Ивайло Пенчев към "София тех парк": Провалихте се. Ама яката!

  • ивайло пенчев-
  • "софия тех парк"-
  • провалихте се

Отворено писмо от собственика на "Уолтопия"

Държавният "София тех парк" беше замислен като център, който да събере на едно място наука и бизнес и да създаде среда за развитие на иновациите. Строителството на сградите на мястото на бившите казарми на 4-ти километър в столицата започна в средата на 2014 г. и официално приключи в края на 2015 г., макар че работата продължи и след това. Проблемно се оказа напълването на парка със съдържание, като голяма част от помещенията и до днес стоят празни, а някои от организациите, които го обитаваха, вече напуснаха. Наематели има основно в сградата на "Уолтопия", която компанията изгради в парка, след като закупи право на строеж. Това заявява в отворено писмо Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия". Писмото е цитирано от "Капитал".

Междувременно държавната компания, която е подопечена на Министерството на икономиката, смени няколко директора и борда, като последното назначение беше в края на миналата година, малко преди края на мандата на Божидар Лукарски. Тогава като изпълнителен директор на "София тех парк" влезе Иван Симеонов, който замени назначената шест месеца по-рано Елица Караджова.

По информация на "Капитал" от два независими източника, предстои нова промяна в ръководството на държавното дружество, която трябва да се гледа на общо събрание следващата седмица.

Представа какво се случва в парка дава полученото в редакцията отворено писмо от съоснователя и мажоритарен собственик на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. Ето текста на писмото без съкращения и редакции.

"Отворено писмо от Ивайло Пенчев към София Тех Парк

Мили хора от София Тех парк и от министерството на икономиката,

Пиша ви това писмо, защото мисля че сте се объркали. Ама яката!
Ето как изглеждат нещата според мен:

Преди две години и нещо, когато подхванахте строителството на София Тех парка, ми предложихте да построим новата си сграда при вас. Когато го направихте, ние от Уолтопия вече бяхме провели оня световен архитектурен конкурс, в който участваха около 370 архитектурни екипа от около 70 държави, журито от 11 световно добри архитекти беше избрало победител, а той беше вече завършил идейния проект на сградата. Сградата вярно си я бива. Щото много талантливи хора работиха по нея.
НО.

Проектът беше правен за нашият терен в Младост, дето си го бяхме купили за целта. 22 декара. Да, малко се фукам за сега, ама щото има за какво. Тази част от писмото ми е така наречената завръзка. Искам да създам напрежение и очакване.
ТА.

Бая пари опука Уолтопия за този конкурс и за самия проект, а и теренът в Младост си беше супер – на спирка на метрото, голям, равен – абе кеф от сякъде. Още си го имаме тоя терен.

И точно тогава Вие, хора от тех парка ми предложихте да променя мястото на сградата и да я построя при вас. Казахте ми, че правите високо технологичен парк, който ще се напълни с иновативни фирми, една от друга по-иновативни и технологични и една екосистема ще се създаде – ум да ти зайде – то иноватори, то високи технолози, гурута, и прочее куул обитател щял да се засели в еко системата, да се чифтоса там и от чифтосването да произлязат високотехнологични гурута, иновативни високи технолози и така нататък пермутации или комбинации да бяха предизвикани от ентусиазираното чифтосване на въпросната куул паплач.

Освен това, казахте вие, едни лаборатории правим – страшни ! Туй прототипиране, туй сигурност, туй биотехнологии и какви ли още не пълни с най-съвременни машини за три де принтване, за биотехнология, и за всякаква друга велика иновативност и висока технология. Май и за роботика имаше.
Не помня.
А!
И не казвахте "туй" а "това" – туй – то е привнесено от мен, щото съм търновец.
Вие си казвате "това".

Аз първо не приех предложението, щото от една страна съм скръндза, ама дето викат американците frugal - такава скръндза, не tight ass, a от друга – щото не ми се занимава с държавна работа – винаги съм знаел, че ако си имаш работа с държавата, вярно трябва да си tight ass, щото държавния чиновник често търси пенетрейшън. Знаех си, ама ...ви се вързах.

Викам си – тия юнаци ще опукат сто милиона в тоя тех парк – най-големите будали да са – се нещо ще направят. Все някаква екосистема ще се получи бе да му еба майката – ще се заселят свестни хора като нас (да, ние сме свестни!)
И викам – айде – фърлям се. Барабар Петко с мъжете! Ще се потопя в иновативната високотехнологична екологичност, ще си пием кафетата със сходни на нас хора - дето са най-добри в нещо или поне се напъват да бъдат такива, и така от кафе на кафе, току се родила нова идея, нов продукт или поне едната наслада, че сме сред свои да остане.

Ето така си мислех тогава.
Бях на 43 или 44.
Фърлих се.

Купихме си право на строеж в парка и казахме, че ще завършим сградата най- късно до края на 2016. Вие бяхте особено настоятелни да я завършим на време, щото да не ви грозим парка с незавършен строеж, докато хилядите високи технолози щъкат из вътре, сноват отрудени и създават иновации. А пък нашата сграда – недовършена. И грози там.

Съгласихме се също така да платим за облагородяването на 5-6 декара от вашата земя, дето е лицето на парка откъм цариградско, за да стане по-красиво – понеже вие сте нямали пари да харчите за хубости.
И ги платихме.
50-60 хиляди бяха.

Сградата "Колайдър Активити център" на "Уолтопия" в "София Тех Парк"

Наложи ни се да препроектираме сградата си, защото беше правена за друг парцел и това отне бая време и бая пари.

Направихме го.

Обещахте ни, че ще може да си купим паркоместа във вашия паркинг, та да не правим голям паркинг при нас.
Януари 2015 получихме разрешителното за строеж и почнахме. Беше зима и това позабави строителството, но не особенно.
По някое време се оказа, че всъщност не можем да си купим паркоместа във вашия паркинг, щото не знам си какво и се наложи да променим проекта си и да добавим още паркинг под и над земята. Това наложи да си купим право на строеж върху още декар и нещо, само че На ВАС ви отне 3 месеца да ни го продадете.

А ни бяхте обещали друго.

Карай. Няма проблем, ама това забави строителството ни с поне 3 месеца
Не помня дори една псувня да сте отнесли по тоя повод, щото още живеех с ентусиазма на високо-технологичната екосистема и се чувтвах виновен, да не закъснеем със строежа, че да я увредим.
Екосистемата.

А! Щях да забравя – обещахте ни и независимо електрозахранване от два източника – демек – първа категория ток. Това ни го обещавахте докато ни навивахте да дойдем при вас. После някъде пътьом се отметнахте като едни нечестивци и казахте, че за нас нямало достатъчно ток от първата категория – ще си го пазите за лабораториите дето се твори биотехнологията, роботиката и киберсигурността и за някви други работи, дето им трябва тая първа категория повече.

Тогава се поядосах, защото се наложи да похарчим стотина хиляди за генератор и някакви промени по трафопоста дето беше вече поръчан. Ама пак нищо не казах на глас. Айде викам – държавни чиновници – толкова си могат, не че са злонамерени. Няма да им се ядосвам.

По някое време обаче вие си завършихте сградния фонд, направихте откриването както подобава с рязане на ленти и прочие помпозност и се очакваше да почнете да заселвате сградния фонд с високи технолози и да почне нещо да се създава в тоя парк за сто милиона. Само че прозорците на сградния фонд, снабден с първа категория ток упорито си стояха тъмни.

Заселиха се няколко стартъпа, дето бяха привлечени от непазарно ниските наеми дето им давахте щото са куул, ама те стартъпите често са си енд дауни – поокъсаха го някои от тях - нормално – те и те горките с държавна пара бяха финансирани предимно и кво да се чудим, че не прокопсват, поразбягаха се понеже и тези наеми им били високи и нямало къде да се хранят и каква стана тя, една година след като открихте техпарка за сто милиона имате педесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски
пари , на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители.

И не създавате нищо.
Нищо.
Ниш-то.
Но харчите много.
Вие, Мили хора се провалихте.
Ама Яката!

Излъгахте ме, като ме кандардисвахте да строя при вас. Нищо от това, което обещахте не се случи. Няма наематели в сградния ви фонд, още по-малко високо-технологични, няма други частни инвеститори от ранга на Уолтопия.
Всъщност от никакъв ранг. Едни големи поляни и няколко празни сгради.
И един борд и малко чиновници.
И само харчите пари.

Пари, които не толкова високотехнологични гурута изкарват с честен труд и плащат под формата на данъци, за да можете вие да се преструвате на важни, че и да си вярвате.

Казвам ви го чак сега, понеже ме ядосахте, когато някой си иван симеонов – дето бил шеф на безплодния ви борд и неговия юрисконсулт или както там се наричат заядливците с юридическо образование по държавните учреждения решиха да ни ебат във въздуха. Нас от Уолтопия.

Та тези двамата – иван симеонов и илия големанов решили, че няма да ни отговарят на въпросите, ако не входираме МОЛБА в деловодството им.
МОЛБА!
Верно ли бе илиия?!?
Верно ли бе големанов!?!?
Верно ли бе ванка??!
МОЛБА!

Свирка да си бяхте поискали бе момчета! По-мъжко някак си. Ама това с молбата – много долно бе...

Освен това решили да ни глобят няколкостотин хиляди лева задето сме закъснели с акт 16 на част от сградата.
...........................

Само да ви кажа нещо:
Уолтопия е единствения частен инвеститор в Тех Прка.
До ден днешен никой не ви повярва.
Никой!
Само ние.
Само Уолтопия
В сградата ни в момента са САП – една от най-големите и най- добри софтуерни фирми на света.
Софтуер АГ – друга от най-големите и най-добри софтуерни фирми на света.
Немски.
Уолтопия – най-голямата и най-добрата фирма на света в нейния бранш.
Българска.
Заедно в час – най-активното и постигащо ен джи о в областта на образованието и още няколко по-малки свестни фирми. И сградата ни е пълна.
Общо 600 – 700 човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Първи

    49 2 Отговор
    Не знам как да го коментирам.
    Съжалявам държавата ни.

    Коментиран от #7

  • 2 Втори

    37 8 Отговор
    И аз не знам как да коментирам. Човекът е прав. Държавата (чиновниците на държавна работа) не струва. Хората го правят така.
    Но начинът и стилът на това писмо са много арогантни. Това също не ми допада.
    Ако има правова държава, всичко "обещано" трябва да е договорено някъде. И да има какви ли не клаузи (за толкова много пари, трябва да има). И ако някой се отмята , съдът да се произнесе.

    С арогантност от една страна и с некадърност (или нежелание) от друга страна, няма да има прогрес.

    Но г-н Пенчев знае по-добре, може би. Успял е. Но успехът не е извинение за арогантност. И никога не е бил. Така вижам аз нещата.

    Коментиран от #8, #13, #14

  • 3 кроко

    25 7 Отговор
    Човека мнго правилно го е написал, но:
    не говори добре за теб ако на 43-44 не си разбрал каква ни е държавата;
    не знам какво се възмущава, нали неговата супер-друпер-куул иновация е била да си построи сграда, дето да дава под наем, а а тя е пълна, гле4дай си кефа и не се кахъри че държавата троши пари на данъкоплатците.
  • 4 Заплати

    35 1 Отговор
    Ако можеше София Тех парк да работи без хора щеше да е супер. Но от хора не може да се краде, а от строителство може. Да се дава поднаем сграда е лесно. Да се напълни с работещи учени и иноватори не става без прилични заплати. Но това вече изисква истинска политика в областта, а не на книга. При всички случаи имаме хвърлени пари на вятъра. Тези дни чух, че са купили и суперкомпютър. Така България се нарежда между онези велики страни, които ще имат два суперкомпютъра и един човек, който може да работи на тях, но в момента продава зарзават на Женския пазар.
  • 5 барбалан

    30 1 Отговор
    Така е пич - катериш, катериш... па те хлъзнат и паднеш, после пак и пак и пак, докато накрая не ти писне и... нарамваш си органа барабар с дисагите и си биеш шута некъде другаде... примерно в Младост...

    Запомни едно - на такива като симонката и големанката не им пука и няма да им запука... щото те няма какво да нарамят...
  • 6 Грую

    39 2 Отговор
    Какъв тех парк, какви пет лева бе, другарки и другари!....народ, който при тези перфектни географски дадености, внася лук и ябълки от Полша, чесън от Китай, домати и краставици от Турция и Гърция...и тука някви силициеви долини/тех паркове и супер/дупер компутури ше прайм разийшли!!...ха-ха-ха!
  • 7 Shmeker

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Първи":

    Аз съжалявам, че не виждаш каква е била истинската цел на един такъв проект.
  • 8 трети

    7 23 Отговор

    До коментар #2 от "Втори":

    До втори,не само,че е арогантен,а и доста селяндурски написано.Като ни видиш бизнесмените,се сещаш защо са ни най-ниски заплатите.А колко от тях имат образовани и какво?????????????????

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    12 19 Отговор

    До коментар #8 от "трети":

    Поредният български простак-милионер, уви! Имах възможността да "комуникирам" и един подобен индивид,който е в топ 10 на милионерите в БГ. Същата арогантност, излъчване, цинизъм и простащина. Нещо изтрещяват тия явно...ама същият "стил". Какво тогава се учудва автора? Нима съдържанието на написаното не кореспондира с качеството на пишещият?
    Иначе ЕВАЛА им за успеха на фирмата. Знам откъде тръгнаха и къде са в момента. Ама човек с такъв успех и постижения би следвало да има стил, излъчване, харизма...да е пример за подражание.
    Ама какво ли се чудя, като гледам кой ни бе премиер 8 години, че и пак се натиска.
  • 10 обикновен човек

    12 1 Отговор
    Това са управляващите и чиновниците назначени от тях. Банда крадци и измамници с обноски на дребен квартален тарикат. Срам сте вие, които сте овластени да развивате страната и да създавате новото бъдеще за децата ни. Казвам за децата ни, защото надежда имаше и в моето детство, но нищо не се получи. Искам да призова хората останали в страната да гласуват, но нека да помислят добре за кого и защото!
  • 11 gegata

    14 1 Отговор
    Казваш истината. Ако така продържава българската БЮРОКРАЦИЯ , ще последваме Гърция. Управляващите ряпа да ядат, бюрократите ПО - ДОБРЕ " ПЕЧЕЛЯТ "от тях. А и историята го потвръждава , няма по добри от БЮРОКРАТИТЕ за увековечаване краха на не една държава.
  • 12 гост

    15 1 Отговор
    Аз пък си мисля, че стилът на писмото е нарочно подбран така, както казвате арогантно, защото и мен да ме вътрят разни мишки с толкова пари и аз бих им теглил подобна м...а та ако не и по-голяма.
  • 13 Оги

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Втори":

    Човека не е арогантен... Просто езика, коййтоо използува е жаргонно цветист. Аз съм си патил от бюрократите много тук. Но напълно го разбирам - не можеш да вярваш на повечето държавни чиновници - все гледат да изкярят келепирец, готови да променят условията на дожовор всеки миг за теб, винаги надупени пред чуждестранни клиенти интереси и винаги непреклонно твърди към нас, абе направо бих казал бай Ганьовска работа. Затова ние не можем да предприемаме повечето хора- не можем да вярваме на държавата - днес им е кеф едно, утре променят правилата и ти губиш фалираш, а няма пари за да плащаш подкупи на бюрократи. Не, че трябва да се плакат подкупи, не е хубаво, но тия повечето тук постоянно менят правилата на играта.Винету и той се фука, че сме били първенци, но явно живее в някакъв облак от техни схеми на лапане, понеже народа изнемогва и при предните и при тях. Бюрократичните нормативни пречки не само съсипват всяко добро начинание, ами и се променят според кефа на тия политичета. Затова и наистина добрите инвеститори не идват, идват турски, вече и китойски, а и някои германски защото знаят, че надупените ни политичета с усмивка ще им дадат привилегии. А привилегии за на българските хорица тук няма има задълржения и провмени по кефа на сульо и пуля на пост. А това е геноцид. Направи така например - почни да ковеш изделия. Нямаш пари за 500 лева на месец за търговска площ в сграда, искаш да припечелиш. Поставиш сергия н къщата си отпред. А пресметни кога сле
  • 14 Ото

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Втори":

    Примерно имаш двор. Поставиш сергия на двора си до вратата и искаш да стъпиш на крака, да намериш клиенти да се утвърдиш. нямаш 500 лева на месец да плащаш още на някой наемодател мъчиш се да стъпиш на крака. 400 лева касов апарат. Отделно заверки такси. Отделно 80-100 лева за счетоводител месечно. Отделно разходи за материали, ток, ВиК регистрационни, гориво за зареждане. И примерно не върви и припечелваш по 20-30 лева на ден. А познай кога ше заботагееш толкова, че да плащаш търговска площ и останалото? А бюрократите идват и казват - нямаш правото да продаваш там, нямаш правото това, онова? Тия безполезни търтеи само искат да лапат наготово и нищо не ти помагат в тая скапана държава на бай Ганьовци начело на власт. Напълно прав е човека. Постоянно са му променяли обещаните споразумения, това създава несигурност, допълнителни разходи, загуби защото може би ако бе строил в Младост щешед а печели п овече това е неизвестно. Ето това правят бюрократите и партиите тук - несигурност, геноцид за нас и полза за чужденците. А това е изтребление на българският народ. Да именно БЮРОКРАТИТЕ съсипаха България от 8 века- все алчни все ненаситни все променливи все надупени пред чуждите и вредни за нас. те унищожиха и Царство България и НРБ и РБ. затова, че е прав човека с изказването си - и аз не си падам по псувните макар да ги използувам понякога като си дялна пръста с чука. Но иначе не ми харесват. Но останалото написано е напълно вярно.

    Коментиран от #17

  • 15 шшш

    14 1 Отговор
    чиновници -по проклета гилдия не познавам . все отрудени с болнав вид,с големи задници и мерак за 13 заплата. Вчера подавам в кадастъра молба за да получа схема на имота . От 10.03. ще получа на 21.03. То било бавна процедура за 20лв. Ако искаш по бързо ,плати двойно.Така се работи ,така се унищожава държава .Кой ще дойде в БГ да прави бизнес ,когато насреща армия от озверели безделници.Услугите които трябва да предлагат за да по лесен ни живота, за това плащаме данъци. Обаче отсреща отегчени от работа ,понеже нищо друго не могат и за това мразят първо нас и после себе си...УЖАС И ПОЛОВИНА -електронно правителство това ?
  • 16 Българин

    17 0 Отговор
    С такива мишоци симеоновци и големановци е пълно в България.Лапат големи държавни заплати,крадат пари и вземат подкупи.Само да се разходи човек покрай министерства и институции
    ще види колко такива лентяи се мотаят с костюмчета и кафенца в ръка.Пълни некадърници уредени на работа с връзки които ограбват парите на хората.Дори шофьорчетата и обслужващия им персонал са връзкари.Грозна картина която никога не се е променяла нито при соца нито дори при монархията.Винаги е имало службогонци които са разкатавали фамилията на работещите хора.Това е цяла каста от паразити.Дано някой ден се намери лекарство против тази напаст,която бавно,но сигурно ни убива.
    Бог да пази България.
  • 17 Ибрахим

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ото":

    Аве брат що не разгледаме нещата както трябва.примерно имаш двор ползваш го по предназначение. садиш си там лук и картофи може и райграс да си боднеш въпрос на вкус.искаш да правиш дюкян купуваш си парцел.правиш ли разлика между двор и парцел.викаш няма пари за парцел.ами спряташ си бизнес план и с него в банката за заем.ама то нямам капацитет за бизнес план.еми връщаме се на вариант едно на двора при лука и картофите.

    Коментиран от #28

  • 18 mediator37

    13 0 Отговор
    Добро писмо. Въпросът е, че държавните чиновници не само трябва да се напопържват, но и да се попребиват от бой. Само с попържня не става. Как може да глобяват човека, след като не са си изпълнили обещанията. Аз ако съм на неговото място уши и носове ще режа на държавни мърши, ще ги сготвям и ще ги карам да си ги ядат, увити вместо в салфетка в наказателното постановление.
  • 19 Чичо

    16 2 Отговор
    Дааа, поредната издънка на ГЕРБерастите! Помните какви френетични речи държаха Лекарски, Плевнелиев, Тиквата....Всъщност, това е срамната картинка от 6 годишното им управление. И въобще не е арогантен Ивайло Пенчев-напротив! Дори много му е мек езикът за тия нагли крадци, живяли се в ролята си на величия. Спестява и за ролята на Плевнелиев в това нищоправене с техпарка. Той нали сега там офис че си отвори!
  • 20 Чичо

    10 2 Отговор
    Дааа, поредната издънка на ГЕРБерастите! Помните какви френетични речи държаха Лекарски, Плевнелиев, Тиквата....Всъщност, това е срамната картинка от 6 годишното им управление. И въобще не е арогантен Ивайло Пенчев-напротив! Дори много му е мек езикът за тия нагли крадци, живяли се в ролята си на величия. Спестява и за ролята на Плевнелиев в това нищоправене с техпарка. Той нали сега там офис че си отвори!
  • 21 Втора гимназия В.Т.

    5 1 Отговор
    Ивайло, ти пак си я построил сградата, ама парцела в Младост с таз кметица там, не знам какво ще го правиш. Карай едно стадо там да пасе.

    Коментиран от #22

  • 22 кмета

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Втора гимназия В.Т.":

    Хитрикс, в младост хорста недоволстват от застрояването на междублокови градинки, няма зелени площи, няма паркоместа вече. Не е проблема в застрояването на 22 декара някъде на края!
  • 23 1234

    4 0 Отговор
    Те за това държавата ни е на това дередже! Ти отиваш строиш произвеждаш,а някакви си там НЕКАДЪРНИЦИ водещи се ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ не стига,че нищо не правят а само получават огромни заплати,като виждат,че могат да ИЗНУДВАТ честните и работливи хорица започват да ги шантажират за.....ПАРИ. ПАРИ,ПАРИ И ПАК ПАРИ това искат всички държавни служители не способни на направят нещо полезно на тоя свят.За това и държавата ни е на тоя хал.Научили се още от социаЛИЗЪМА да крадат и да използват трудолюбивия българин за своя облага още продължават да го тормозят.Питам се до кога?...ще се слагат такива лица на отговорни държавни постове.те просто провалят държавата.
  • 24 Фифи

    1 9 Отговор
    Тоя па калъф какво иска? Кога щеше иначе да има сграда на Цариградско шосе и то точно на това място , ако не го бяха поканили! Да целува ръка на Боко, че от наема доволен ще остане. Аман от ревльовци! Плащал осигуровки, не К.рчо, твоите работници си ги заработват!
  • 25 vlado Titorenkov

    4 0 Отговор
    Да. Време е да си поискаме парите обратно... Не искам приватизации - това е отработена схема!!! Искам да работят обществено полезен труд до края на трудовия си стаж. А иновативно мислещи хора дал господ в България.
  • 26 Morgoth

    6 0 Отговор
    Между другото САП с които Уолтопия в момента се гордее като наематели в началото започнаха преговори директно с парка и щяха да са наематели на единствената сграда в него. Но след като бяха подхлъзвани по същия начин и накарани да платят допълнително се отказаха и взеха етаж от Уолтопия. Ако САП-аджии не бяха обучени в немския политкоректен стил на комуникация със сигурност и те биха пуснали подобно писмо.
  • 27 Патето Яки

    3 0 Отговор
    В тоя парк ще процъфти аутсорсинга, диверсификацията и мистификацията. Там е даже кабинета на нашият бивш върховен главнокомандващ .............................
  • 28 Ото

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ибрахим":

    Ибрахиме, банката е лесното. Проблема е обаче, че като теглиш едно 30-40 000 лева, те трупат лихви. А при новостартиращ бизнес, ти нямаш гаранцията, че ще печелиш толбкова в тая загиваща, държавица, където оборота е толкова мижав именно поради ниските заплати и бюрократи, че нямаш гаранция даже дали ще си покриваш лихвите. Затова най-добре е човек да рискува своите неща преди да се пусне да търси кредит, при несигурен приход! Банката е лесно, но ако не потръгне и трябва да върнеш 50000? Как се връщат Ибрахиме? Много ви е лесно да плямпате простотии на редица политици и такива присмехулници като теб? Писна ми от тази държава, нямаща нищо общо с принциппите на старите българи. А те бяха умни и непродажни, а почтенни хора. След това се окепазиха добивайки лукавството от разни пришълци. А ти кажи, ако примерно печелиш по 30 лева на ден чисто, как ще връщаш заем от 30 000? Вноската ти е минимум 300 лева. Отделно разходи за материали, ток вода заверки счетоводител и гориво? А пресметни колко трябва да печелиш чисто на ден, за да покриваш?!!! Твоите банки няма да дадат разсрочка ако не плащаш вноската, не ги интересува дали има клиенти. Ето затова великият ви Баце и мафия трябваше дса раздават на сериозни кандидати дребни предприемачи по 20-30000 и да контролират наистина ли се прави бизнес от кандидатите. Ако излъжже - диживотен затвор без помилуване и конфискация! Ако работи, да се толерира да работи ип ечели и си плаща данъците! Ето затова тая скапана държава
  • 29 Ото

    1 0 Отговор
    И още нещо - от ЕК отпускат целеви субсидии с тия еврофондове за новостартиращи бизнеси. А местните бюрократи на политиците и по инстанции, съставят хиляди бюрократични пречки, за да не отпуснат кредита. И понеже ако съвсем не дадат ще бие на очи дават на свои хора и тук таме на някой дребен предприемач. А това не прави развитие. Прави бюрократичен ад. Аз скоро ще си замина от тоя кенеф тук, но вие оставате. И вие ще я духате. Задето мислиш така, както написа. Банките са хубаво нещо. но когато оборота и пазара са твърде свити и то целенасочено от политици и бюрократи и стиснати работодатели на заплати, оборота е мижав. А, при мижав оборот, всеки голям кредит е РИСК и то смъртоносен за теглене. Защото нямаш гаранция, че ще продаваш и печелиш ... Честито ти банкиране! Банките са отлично нещо, но в Китай...там оборота е огромен а тук едва крета. Мижава бюрократична държавица стана на загиване. Ето затова няма да тегля кредит - нямам гаранция че ще го върна. Защо да тегля ако не печеля и не мога да го изплатя?
  • 30 Някой си там

    1 0 Отговор
    ... тоя много доверчив се оказа, но явно е като всички нас дето царя ни каза да му се доверим и че той за 100 дена ще ни оправи ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове