547 0

Жителите на 4 села в Търновско пият вода с нитрати

Стефанаки Йоанис

В четири села във Великотърновска област питейната вода не отговаря на здравните норми. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица от извършените проверки през февруари.

Здравните експерти са направили 33 анализи на проби от населени места с централни водоизточници и обект с ведомствени водоизточници. Оказало се, че жителите на селата Стрелец, Никюп, Вързулица и Страхилово пият вода с повишено съдържание на нитрати. Във фирмата „Консорциум Агробизнес” АД в село Поликраище взетата проба също е показала наднормено съдържание на нитратите (77,36 mg/l), както и в дружеството „БДЖ – ПП” ЕООД в Локомотивно депо в Горна (64,64 mg/l).

За периода от РЗИ отчитат в региона и 23 случая на стомашно чревни заболявания- ентероколити, ротаровирусен гастроентерит, салмонелоза, колиентерити и един заболял от вирусен хепатит тип А в село Раданово. Здравните власти обаче не са открили връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода. В еленското село Майско водоподаването е на режим.

България


Напиши коментар:


Публикувай