718 1

Григорий е новият врачански митрополит

Стефанаки Йоанис

Браницкият епископ Григорий бе избран за врачански митрополит. За него гласуваха всичките 13 митрополити от Светия Синод. Каноничният избор бе оповестен от патриарх Неофит. Денят на избора започна със света литургия, която бе отслужена в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител".

Веднага след нея се проведе гласуването в същия параклис. Първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити от Светия Синод по старшинство влизаха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно изписваха името на своя избраник - един от двамата епископи – Григорий или Йеротей.

Двамата епископи бяха избрани измежду осем в миналата неделя от епархийските избиратели във Враца. В същото това време двамата епископи Григорий и Йеротей участваха в светата литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Веднага след гласуването патриарх Неофит преброи подадените гласове и оповести резултата от избора. Двамата епископи бяха призовани от патриаршеската катедрала.

Патриархът извести Григорий за станалия избор и с кратко слово го приветства и му даде напътствия за новото му служение. Новоизбраният врачански митрополит отговори с кратко слово на приветствието.

Браницкият епископ Григорий /Красимир Маринов Цветков/ е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование завършва в Природоматематическата гимназия в града, след което преминава през двегодишен курс в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

На 17 ноември 1996 г. е постриган за монах в Хаджидимовския манастир "Св. Георги". На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

На 21 декември 1998 г. става архимандрит, а през 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия.

По решение на Светия синод на 29 октомври 2010 г. Григорий е хиротонисан за епископ с титлата Браницки в Троянския манастир "Успение Богородично" и е определен за втори викарен епископ на Софийския митрополит, който е и български патриарх. По решение на Светия синод от 8 февруари 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир.

По решение на Светия синод от 30 април 2014 г. Григорий е освободен от длъжността игумен на Троянския манастир "Успение Богородично", а от 1 май 2014 г. е назначен за викарий на патриарх Неофит, която длъжност изпълнява и до днес.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • пустинник
    Отговор
    1 18:46  12.03.17
    Да е жив и здрав дядо Григорий! - добър и искрен човек е, доколкото го познавам, но никак няма да му е лесно в дивата врачанска прерия.

Напиши коментар:


Публикувай