602 3

ВМРО отбелязва падането на Одрин

Стефанаки Йоанис

В понеделник от 12.00 ч. в София ще се проведе автошествие по повод навършването на 104 години от превземането на Одринската крепост.

Организатори са кандидатите за народни представители от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ в 24 МИР – София. Шествието ще бъде предвождано от Юлиан Ангелов, водач на листата за района и организационен секретар на ВМРО.

Шествието ще тръгне от бул. „Тодор Александров“ (участъкът между бул. „Мария Луиза“ и бул. „Христо Ботев“ в посока ж.к. „Люлин“).

Маршрут:

По бул. „Тодор Александров“, в дясно по бул. „Христо Ботев“ (пресича се бул. „Сливница“), в дясно по бул. „Мария Луиза“ (посока пл. Лъвов мост), в ляво по бул. „Сливница“, в дясно по бул. „Васил Левски“ (посока паметника на Васил Левски), в ляво по бул. „Янко Сакъзов“, по бул. „Мадрид“, по бул. „Ботевградско шосе“, в ляво по ул. „Витиня“, в ляво по ул. „Тодорини кукли“, в дясно по ул. „Река Велека“ до автогара „Подуяне“ (зад пазар „Герена“).

Обсадата на Одрин от октомври 1912 г. до 26 март 1913 г. завършва с превземането на турската крепост от Втора Българска армия. Това е решителната победа, довела до края на Балканската война. Съюзниците - български и сръбски войски, са под общото командване на ген. Никола Иванов, а решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов.

Подвигът на българската армия и народ в битката да освободят своите събратя, останали под турска власт в Македония и Тракия, направи така, че считаната от световни военни специалисти до този момент за непревземаема Одринска крепост падна!

Преклон пред делото и паметта на всички чеда на Майка България, дали живота си за обединението на всички българи.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 06:54  13.03.17
  И добре че не е останало български щеше да бъде като Харманли.. Проститутки,роми и пенсионери.. Западащ град

  Коментиран от #3

 • Алфата
  Отговор
  2 08:54  13.03.17
  От гледна точка на съвремието мисля, че такива "спомени" не би трябвало да са повод за радост и гордост, а предупреждение: помнете и не се поддавайте на политическата глупост, за да не се случва и в бъдеще! Защото загиналите тогавашни момчета и от двете/трите/ страни, едва ли са били лично отговорни за това или онова, но са отишли курбан за личния душевен кеф на царя, султана, краля и др. подобни измекяри! Внимавайте, че напоследък подобни елементи масово взеха да изтрещяват и винаги с тях има определен кръг лумпени, готови да Ви вкарат в безсмислено кърваво хоро!
 • 3 20:43  13.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай