12 Март, 2017 19:22 6 273 16

Шефът на „Уолтопия”: Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята

  • "софия тех парк"-
  • ивайло пенчев-
  • уолтопия

От 2015 г. ЧЕЗ се бави с пускането на ток

Шефът на „Уолтопия”: Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята - 1
Снимка: бТВ

Държавата не трябва да се занимава с бизнес. Държавните фирми трябва да бъдат закрити, защото съществуват само поради една причина – за да могат чиновниците да крадат. Еврофондовете пък са предпоставка за корупция и трябва да се премахнат. Това каза в студиото на „120 минути” директорът на „Уолтопия” Ивайло Пенчев.

През седмицата той написа гневно писмо на „София Тех Парк”, в което обяснява, че докато на неговата фирма (най-голямата в производството на стени за катерене в света и с клиенти в 50 държави-б.р.) се налага глоба за независещо от нея закъснение при строежа на вече функционираща сграда, всичко останало в комплекса практически не работи и за това е виновен назначеният от държавата мениджмънт.

От „София Тех Парк” отхвърлиха тези твърдения със свое отворено писмо.

Пенчев обясни, че докато общината в „Младост” бавела процедурата за превръщането на офис в банков клон, друга институция се възползвала и наложила санкция на „Уолтопия”.

На този фон, компанията инвестирала и в новата индустриална зона край Божурище. „Построил съм завод, година и три месеца този завод чака ток”, посочи предприемачът. Държавата имала задължение до края на 2015 г. да осигури нужното свързване. Движение няма.

„Не казвам, че администрацията в българската държава е по-лоша от другите администрации – в 50 държави сме имали проблеми, най-големи проблеми сме имали с калифорнийската администрация”, подчерта Ивайло Пенчев. Според него показателното в случая с „Уолтопия” е друго – „бизнес начинание, оставено в ръцете на държавни чиновници, е обречено на бавна агония”.

„Нищо не създадоха, похарчиха 100 млн., примерно. Каква стойност създадоха? Минус 100 млн. стойност”, подчерта Ивайло Пенчев.

„Държавата да прави бизнес е все едно кастрат да прави деца, това е обречена кауза”, категоричен беше той и допълни: „Политик работни места не създава, политик заплата не дава. Предприемачите са единствените хора на белия свят, които създават работни места. Политиците създават работни места в държавната администрация, която е паразитен организъм”.

Според него всеки бизнес, който зависи от държавата или от европейските фондове е „мъртвороден”. Пенчев призна, че „Уолтопия” също е получавала пари от ЕС, но това е било резултат от „тъпанарска алчност” защото „всички цървули и смотаняци разграбват еврофондове”. Сумата по програмата за иновации не била голяма, но сега съжалявал и за нея.

"Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята с една голяма гума. Единственото нещо, което правят, е да стимулират корупционната среда", категоричен беше той.

Ивайло Пенчев посочи, че има много успешни български компании, които са независими с помощта на добрите продукти, които предлагат.

„Държавното трябва да бъде смалено, не трябва да има държавни фирми. Нищо не е по-безумно от наличието на държавни фирми. Вие, мили хора, сте инвеситори в тези държавни фирми. Ние нямаме право да управляваме своята инвестиция, а тази инвестиция се управлява от шайка чиновници”, смята шефът на „Уолтопия”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гът

    13 46 Отговор
    Да си строи стените и да не се обажда... Много важен стана..
  • 2 Браво

    53 7 Отговор
    Много е прав. Идеологията на комунизма е чрез държавата една шайка крадливи и мързеливи червени талибани да си живеят на гърба на данъкоплатците.

    Коментиран от #15

  • 3 не е лесно да си прост

    20 27 Отговор
    Четох му писмото и трябваше ли да го пише в стил "аз съм див неграмотен селянин" !?!?
    Това са наистина сериозни въпроси и трябва ли да се принизяват до махленско ниво? Ако пък толкова не може да пише и да се изразява културно да беше го дал на някоя секретарка. Така написано и поднесено абсолютно се обезмисля.
    Иначе едва ли има и новородени в държавата, които да не знаят "как стават нещата" и къде отиват паричките ?

    Коментиран от #5

  • 4 до Браво

    34 9 Отговор
    То точно това е и идеологията на ГЕРБ .В момента няма по -голям инвеститор от "държавата" (разбирай партийната администрация), чрез европейските фондове и заеми. Главният им гълъб Б.Б. нали "санира" държавата и укрепи конструкцията и със стиропор за 60 години напред в светлото бъдеще ,но с 5 годишна гаранция.
  • 5 Morgoth

    40 10 Отговор

    До коментар #3 от "не е лесно да си прост":

    Човека е бизнесмен и предполагам знае къде и как се говори. Това писмо е нарочно написано в този стил именно за да привлече внимание. И успя :)
  • 6 Болярин

    34 4 Отговор
    Този човек е създател,а за тях най вредното са чиновниците.Тези като него не са политици,тяхната липса създава политици.Те не живеят в нашия свят ,те са едно поколение напред.Те са двигателят.
  • 7 Оня

    12 27 Отговор
    Абе тоя що не каже за колко без пари му дадоха терена в техните парка и как и защо не може да строи във великия си 22 дка имот в Младост. Селски тарикат, с късмет- ни повече ни по-малко

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Икономист

    20 4 Отговор
    Най-после един човек да каже истината!!!!!!
  • 10 Тодор Живков

    4 10 Отговор
    Всички фирми трябва да са държавни,пълна и безусловна национализация
  • 11 трололюбец

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Оня":

    На "ТОЯ" такива като теб не стават и да му чистят тоалетната , градски тарикатино без късмет !!!! Това , че твоята кратуна не вдява , че да направиш най-голямата фирма в СВЕТА в тази област , не стига нито късмет , нито връзки , нито даже пари наготово ( както си мечтаеш ти )
    , не означава че имаш право дори да обсъждаш какво е казал и защо . Когато говорят такива хора , можеш само да мълчиш и да се надяваш поне частичка от акъла и знанията му да влязат в празното пространство между ушите ти !!!
  • 12 Григорий Цамблак

    8 7 Отговор
    ГОЛЯМА ВРЯВА! ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ ИМА ДОГОВОР ЗА СТРОЕЖ И КРАЕН СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ! СЛЕД КАТО НЕ СИ Е ИЗПЪЛНИЛ ДОГОВОРА СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО Е ДА СИ ПЛАТИ ПРЕДВИДЕНАТА В ДОГОВОРА НЕУСТОЙКА! (ДОГОВОРА ГО Е ПОДПИСВАЛ ТОЙ А НЕ АЗ)

    ДА ГО ПРЕВЕДЕМ НА ЕЗИКА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА. АКО СИ ПЛАТИЛ НА НЯКОЙ 100 ХИЛЯДИ Э ЗА ЕДНО ЖИЛИЩЕ И ДОГОВОРА Е ЗА ДВЕ ГОДИНИ ,СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО Е ЧЕ АКО НЕ БЪДЕ СПАЗЕН СРОКА НЯМА ДА СИ ДОВОЛЕН!!!

    СЕГА ВМЕСТО ДА ПЛАТИ СЕ ПОЧВА АМА ТО ТЕХ ПАРК.. АМА ТО ДЪРЖАВАТА .....

    НЯМА ДЪРЖАВА КОЯТО ДА НЯМА ДЪРЖАВНИ ФИРМИ ТАКА ЧЕ И ТОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО ИСКА ?АКО ИСКА ДА СТАВА ПОЛИТИК ТОВА ВЕЧЕ Е ДРУГА РАБОТА .
  • 13 десен

    5 2 Отговор
    Браво. Каза им го в лицето. Държавата трябва да създава конкуретни правила за бизнеса и сигурна среда за развитие. Всички други инициативи от държавните чиновници са с цел корупция. И за еврофондовете е вярно, ако толкова искат да помагат, централната европейска банка, да отпусне нисколихвени кредити на банките в съответните държави от там на сетне бизнеса си знае работата. По този начин корупционните схеми ще спрат да работят. Но тогава и евро чиновниците ще останат на сухо.
  • 14 Драгунов

    4 2 Отговор
    Уолтопия също получавала пари от ЕС,но това било резултат от Тъпанарска алчност ,защото всички цървули и смотаняци разграбват еврофондове??
    На този индивид самоопределящ се като алчен тъпанар и смотаняк цървулан,явно са му спрели паричките и съответно е виновна държавата!!
  • 15 Браво за кое

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Ай стига с този комунизъм. Държавите и администрацията да не са създадени от комунистите. На българина все някой му е виновен. Започвам да си мисля, че наистина си заслужаваме съдбата, защото сами такава си я ковем.
  • 16 Карин

    1 0 Отговор
    Браво. 100% истина. Държавата е превзела всичко. Дори частния сектор. Дългата ръка на корупцията. Няма свободен пазар. Регулации, скакалци, изнудвачи, адвокати, паразити пълзят отвсякъде и разяждат плътта на честните предприемачи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове