1 543 1

Как през 1990 г. спасихме US посланик от атентат

Венцислав Михайлов

През 1990 г. в България започват да влизат хора със странни националности. „В кръга на лицата, които имаха отношение към сигнала имаше японец, имаше филипинец, имаше палестинец, имаше арабин, имаше колумбиец. Това нещо беше изключително изненадващо! За първи път не само ние, това нещо не беше известно в световната практика", спомня си пред бТВ бившият главен секретар на МВР ген. Тодор Бояджиев.

Оказва се, че японецът е член на терористичната група Японска червена армия, взривила завод на „Мицубиши”. Японските служби веднага изпращат свои агенти в София.

Палестинецът пък е част от Организацията за освобождение на Палестина, заради което идват агенти на МОСАД, а колумбиеца отговаря за финансирането на групата, с пари от кокаин. По това време Съединените американски щати готвят първото военно нападение над Ирак.

Очаква се операция „Пустинна буря" да започне до няколко месеца, затова терористите планират и своя удар в българската столица. ЦРУ също е принудено да влезе в България.

Междувременно, българските власти не смеят да арестуват терористите, защото доказателствата срещу тях са прекалено косвени. Затова те решават да им подскажат, че техният замисъл е разкрит: „Беше намерен начина до тях да достигне информация, че ги чакат много години затвор, ако се опитат да реализират дейност против интересите на България. Много бързо си стегнаха багажа."

Но операцията срещу групата набира скорост извън границите на страната. Все още документите с конкретните резултати от нея са секретни.

Октомври 1990 г., почти 11 години преди атентатите на 11 септември и четири години преди първия самоубийствен атентат в Европа, нещо странно се случва в София. Американският посланик Хю Кенет Хил не предполага, че от скоро е мишена на група от хора, които планират да окървавят София.

През 90-та е в сърцето на останала в тайна секретна операция и опит за атентат, целящ убийството не само на американския посланик, но и взривяването на три от най-големите сгради в София. Време е да повдигнем завесата над една от най-големите и опасни мистерии на прехода.

България

Още по темата

 • САЩ одрусват ООН с милиарди

  САЩ одрусват ООН с милиарди

  Държавният департамент на САЩ търси варианти за ограничаване на програмата за финансиране на ООН, съобщи Foreign Policy. Служителите на ...
  14.03.2017
  915
  13

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Въпрос
  Отговор
  1 23:44  12.03.17
  Това да не е реклама на бившата ДС? Колко сме велики на думи и как разграбихме държавата и се провалихме! Или ДС не можа да се справи с прехода, парите изчезнаха в частни джобове и фалити!

Напиши коментар:


Публикувай