537 0

Всеки трети българин пуши ежедневно

Жените пушат средно 10 цигари дневно, а мъжете - по около 15

Снимка: Факти.бг
Снимка: Факти.бг
Константин Карагьозов

Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от употребата на тютюневи изделия, пише "Дарик". Към 2030 г. се очаква техният брой да достигне 10 милиона и тютюнопушенето да се превърне във водеща самостоятелна причина за смърт в световен мащаб. Това се казва в ново проучване на Световната здравна организация (СЗО), в което се изследват икономическите и здравни проблеми, свързани с употребата на тютюн в света.

Според данни от анализ в Европейския регион на СЗО тютюнопушенето в България е причина за 13% от болестите в страната и 12% за смъртните случаи.

Данни от национално проучване на факторите на риска за здравето на нацията за периода до 2020 г., на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) през 2015 г. сочат, че 37% от възрастното население в страната пуши цигари. Като цяло пушат по-малък брой жени - 33% в сравнение с мъжете - 42%. Почти всеки трети от анкетираните е ежедневен пушач - 59% от мъжете и 57% от жените пушат всекидневно, се отчита в доклада на центъра.

Ежедневните пушачи у нас, които пушат повече от една година, са по-често мъже - 92%. Те са на възраст между 35 и 64 г. Пушачите с дълъг стаж от 26 и повече години, са около 37%. И при двата пола - пушещите над 20 цигари дневно - са около 2%. По-голямата част от жените пушат по около 10 цигари дневно, а мъжете - по около 15 цигари дневно, допълва "Дарик".

Преобладаващата част от анкетираните са пропушили на 16-20 годишна възраст - 59% мъже и 57% жени. Започнали са да пушат на 10-15-годишна възраст, съответно 21% от мъжете и 13% от жените у нас.

България


Напиши коментар:


Публикувай