1 369 2

Шефът на "Уолтопия": Държавният бизнес е обречен завинаги

Един от най-успелите български бизнесмени Ивайло Пенчев е разгневен от безхаберието на държавата

Константин Карагьозов

"Държавата е неефективна в правенето на бизнес и е обречена завинаги да бъде такава". Това заяви за "Здравей, България" по "НОВА" директорът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев.

Миналата седмица предприемачът разпрати безпрецедентно писмо до медиите, в което критикува проекта "София Тех парк". Гневът на най-големия инвеститор е предизвикан от заплаха с глоби и редица неизпълнени обещания.

"Държавата е неефективна в правенето на бизнес и е обречена завинаги да бъде такава. Ако държавен чиновник можеше да е бизнесмен, той нямаше да е държавен чиновник. Той през живота си не е продал пет пакета семки, а управлява проект за милиони".

"Докато изпълнявахме проекта, имахме неуредици, които не бяха причинени от злонамереност на чиновниците спрямо нас, а от безхаберие и нескопосаност. Това на нас (инвеститорите) ни струва пари нон стоп".

„Обещаха ни първа категория ток. Отметнаха се. Наложи се да сменим трафопоста, което ни струва около 15 000 лева, а след това и генератор, който струва около 100 000 лева. Ние сме инвеститор "клас А". Държавата е длъжна да ни осигури всички инфраструктурни комуникации до терена. Така и не ни докараха оптичен кабел. Не стига, че това беше тяхно задължение, но и ги чакахме два-три месеца за съгласуване”, обясни Пенчев.

Подобен е случаят със завода в Божурище, където дъщерната фирма на "Уолтопия" - "Клайммат", произвежда висококачествени настилки за катерене - друг пример за безхаберие на държавата. Трябвало е да бъде осигурено електричество още в края на 2015-а, но такова все още няма. Министерството на икономика прехвърля топката на ЧЕЗ, които намират редица други оправдания.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • пишман бизнесмен
  Отговор
  1 11:20  14.03.17
  Ако бизнесмените не знаят че всички тия неща се уреждат с ДОГОВОРИ не знам какви бизнесмени са ! Може да се каже че каквато ни е държавата ,такива са ни и бизнесмените!!!
 • 8888
  Отговор
  2 12:58  14.03.17
  Лоша държава и ЕС лоши, лоши. Нищо не ми дават! Даже и да крада! Всички за се заличат от лицето на земята. Ами кинтите, с които инвестираш от де ги набара?

Напиши коментар:


Публикувай