597 2

Кортези отзован заради събитията в Белене

Мартин Христов

Отец Паоло Кортези беше отзован от католическата църква заради „развилите се събития в Белене, разпространили се в национален мащаб”, пише в официално писмо отец Луиджи Ванинети, настоятел на свещеника от Белене.

Отец Кортези обяви миналата седмица, че напуска страната ни след скандала със семейството сирийски бежанци в Белене. Той сподели дори, че е бил заплашван. Католическият свещеник е отзован обратно в Италия за неопределен период от време.

„Лично следя внимателно твърде усложнената, точно преди изборите, обстановка в България, породилото се напрежение между страните, множеството версии и тълкуване на фактите, често манипулирани и използвани, според угодата”, пише още отец Ванинети, предаде БТВ.

Настоятелят на Кортези отбелязва още, че отзвукът в пресата е огромен и неконтролируем.

„Нуждаем се от време, за да преценим трезво ситуацията, за да видим как да постъпим и да вземем решение, което, пожелаваме си, ще успее да защити достойнството на всички”, пише още в писмото.

България


Още по темата

 • Отец Паоло Кортези е "Човек на годината"

  Отец Паоло Кортези е "Човек на годината"

  Отец Паоло Кортези спечели приза "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека. Католическият ...
  11.12.2017
  454
  7
 • Паоло Кортези: Сега и аз съм бежанец

  Паоло Кортези: Сега и аз съм бежанец

  Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни. Моите началници са решили да ме приберат в Италия. OBBEDISCO! (подчинявам се - итал. език). ...
  10.03.2017
  3 061
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 8888
  Отговор
  1 08:34  15.03.17
  Ето истинска дипломация.Извикват падрето на инструктаж, предполагам, че ще му подърпат ушичките, защото задълженията му са да се грижи за паството, а не да го отблъсква и се прави на майка Тереза. Ако ги беше покръстил преди това - друго нещо. И едно ме вълнува : В Сирия и Ирак имаше не малки християнски общности какво стана с тях? Не съм чувал да е поискал някой от тях политическо убежище в ЕС, да еприет като бежанец. Някой да се е погрижил за тях, защото те най - много де нуждаят от помощ. Спомням си, че едни "бежанци" от Африка бяха изхвърлили хора от лодката в Средиземно море, защото били християни. При нас пристигат само орки от къде ли не, а за истински нуждаещите се мъртво мълчание.
 • Корлеоне
  Отговор
  2 11:46  15.03.17
  Падрето да си стои в Италия, ние ще му изпратим всички бежанци и роми да ги издържа римо-католическата църква, а не бедна България.

Напиши коментар:


Публикувай