403 0

40% от играчките у нас са опасни

Стефанаки Йоанис

40% от проверените у нас играчки се оказват опасни. 90% от играчките, които са на европейския пазар, са произведени в Китай и българският пазар не прави изключение. От Китай са и най-опасните играчки. Това стана ясно на кръглата маса на тема „Играчката - забавна, полезна и безопасна", която се проведе в София в днешния международен ден на потребителите.

Максималната глоба за вносител на опасни играчки е 15 хил. лв., а търговецът, който я продава, може да бъде глобен със сума от 500 до 1500 лв.

В началото на тази година, например, са били унищожени над 60 хил. опасни играчки, които са влизали у нас през Гърция като карго от Китай.

Някои многоцветни играчки носят риск от пластификаторите и оцветителите. Опасността произтича от съдържанието на тежки елементи като оловото, които могат да увредят нервната система и детеродните способности. Разпознават се по неприятната миризма.

Достъпът до батериите на играчките задължително трябва да е през отделение, което се затваря с винт и с две независими движения.

Опасни са и пъзелите във формата на постелки за игра - заради отделянето на малки части от местата на сглобяване. Те съдържат химикали, които са опасни, ако се погълнат.

България

Напиши коментар:


Публикувай