1 066 0

20 години да учиш и работиш без документи за самоличност

Лито Казанцев пребивава у нас благодарение на добрината на хората

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

20-годишният Лито Казанцев е момче, което работи и учи в България без никакви документи за самоличност - без лична карта, паспорт и ЕГН, пишат от "Дарик".

Той е син на българин и украинка. Роден е в Германия, но при раждането му майката не е разведена с първия си съпруг, който също е украинец. Така в акта за раждане на момчето е записано, че е украинец. На една годинка Лито е изоставен от майка си в България при биологичния си баща. Поради нехайство на родителите обаче никой не е доказал, че биологичният баща на Лито е българин. И така 20 години.

Лито Казанцев не съществува в нито един регистър на нашата държава. Няма и представа как да се сдобие с българско гражданство, въпреки че целият му живот до този момент е преминал в село Ъглен.

"Нямам документи за самоличност и един вид живея като ничий гражданин. Не се водя, че живея в никоя държава, защото съм роден в Германия, обаче родителите ми са украинци. Не искам да ходя в Украйна, където нямам роднини, приятели. Искам да живея тук като съвсем нормален човек. Искам да работя, да следвам, но не мога да го направя, защото ми казват, че могат само украински документи да ми извадят.", споделя Казанцев пред "Дарик".

"В акта за раждане е вписан украинец като мой баща и човек, с който майка ми е имала фиктивен брак, обаче той не е истинският ми баща. Истинският ми баща е българин и е тук с мен. Майка ми е в Германия. Като цяло ме водят украинец и ми казват, че нямам никаква роднинска връзка с баща ми и ми казват и, че и да го докажа с ДНК тест, те няма как да ми издадат нов акт за раждане, защото трябва да обжалвам стария, а за обжалването на стария ми трябва този човек, който ми се води за баща, но никой не го знае къде е и дали е жив", разказва още младият мъж.

От Украинското посолство са готови да приемат Лито, за да разгледат случая му и да му помогнат. Но момчето се притеснява да отиде до посолството, за да не получи украински документи и да бъде депортиран.

Лито обаче е категоричен, че няма да се откаже от борбата си да получи български документи и да докаже, че е български гражданин.

България


Напиши коментар:


Публикувай