901 1

Обвиниха кметицата на Златица, ощетила общината с 1 млн. лв.

Мартин Христов

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) обвини кмета на община Златица Магдалена Иванова в престъплениe по служба.

Тя е привлечена като обвиняема за това, че на 18.03.2014 г. е нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки, и е ощетила общината със сумата от 1 056 806.44 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Иванова е сключила допълнително споразумение към договор за строителство от 05.02.1992 г. с търговско дружество с приложена към него количествено стойностна сметка за 2 108 885.04 лева с предмет „Разширение на училище в кв. 72 гр. Златица“.

Вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на обекта, 22 години по-късно Иванова е сключила анекса към договора, като е целяла по този начин да се облагодетелства търговското дружество.

Разширяването на училището представлява изграждането на топла връзка между отделни корпуси. С това се е целяло да улеснят децата, като да се хранят в стола, вместо да се придвижват пеш до стола на социалния патронаж, който се намира на няколко километра от учебното заведение.

Цялата сума по договора - над 2 млн. лева, е изплатена на дружеството, но и до момента ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка.

Изготвената по делото строително техническа експертиза е установила, че не са извършени или са извършени некачествено дейности на обща стойност 1 056 806.44 лева, за които е обвинена Иванова.

На Магдалена Иванова е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

СЗ “Антикорупция“ ще поиска от Окръжен съд - София да отстрани от длъжност кмета на община Златица до приключване на наказателното производство.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • дедо Шишарко
    Отговор
    1 21:14  16.03.17
    Тази крава монтафонка е даваха по тв-то, 1 000 000 милион са много пари ,требе да се разследва инак ша гръмне от ядене!

Напиши коментар:


Публикувай