2 881 2

Румъния: 880 ВИП осъдени за 1 година, а у нас?

Лозан Панов: У нас има съдебна благотворителност

Венцислав Михайлов

В Румъния борбата с корупцията е основен приоритет. Това заяви на лекция в София Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната антикорупционна дирекция в Букурещ.

Главният прокурор на румънската антикорупционна дирекция даде за сравнение три години - 2006-а, когато в Румъния е имало 360 ВИП обвиняеми, 2010 година, когато вече са 900 и 2016 година, когато разследваните лица от властта са били 1273.

"Румънският опит – антикорупционни институции и мерки" е темата на дискусия, организирана от Върховния касационен съд (ВКС), на която основен лектор беше Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

По ключовия показател "влязла в сила присъда" Кьовеши отчете за миналата година 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати. Според нея особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро - пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.

Срещата на магистратите с ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура беше открита от председателя на ВКС Лозан Панов с думите: "Искаме ли да вземем нещо от Румъния или да продължаваме да живеем безгрижно".

"Аз нямам като вас зад гърба си Клаус Йоханис и това е видно дело", каза още Панов, без да артикулира в прав текст дали казва, че не усеща подкрепата на президента Румен Радев, предаде БНР.

Евродепутатът Николай Бареков поиска да присъства на лекцията, но не беше допуснат и през цялото време чукаше по вратата на залата, в която се провежда срещата. Бареков искал да зададе въпроси на Лозан Панов, но не е в списъка с поканените.

Преди да чуе нашите съдии и прокурори, вчера Лаура Кьовеши обсъди ефекта от румънската антикорупционна структура с президента Радев, който още по време на своята кампания заяви интерес да се запознае лично с постиженията на северната ни съседка в тази област.

В съобщение от президентския прессекретариат беше посочено, че държавният глава и Лаура Кьовеши са изразили интерес за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията.

След днешната си среща със съдии и прокурори, главният прокурор на Румъния за борба с корупцията ще участва утре в дискусия с представители на гражданското общество на тема "Търсене на правосъдие за всеки – румънският опит".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • све
  Отговор
  1 17:53  16.03.17
  Спечели ли ПП,, ВЪЗРАЖДАНЕ,,, ще ги надминем без проблем.
 • истина една
  Отговор
  2 18:49  16.03.17
  да се започне от Иван Костов и се свърши с Бойко Борисов всички в кауша но да работят а не да лежат тогава ще повярвам че има държава

Напиши коментар:


Публикувай