1 856 11

Министърът на отбраната: В готовност сме да защитим границата

Стефан Янев даде брифинг в Малко Търново

Константин Карагьозов

"Не предвиждаме допълнителни мерки по границата с оглед актуалната ситуация. Организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по ГКПП, така и по отношение на охраната на границата“.

Това заяви на брифинг в Малко Търново вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. Заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов той посети граничните пунктове на българо-турската граница.

В рамките на посещението си в района двамата бяха първо в Свиленград, където проведоха срещи със служители на ГД „Гранична полиция“ и на Българската армия, изпълняващи задълженията си в този участък.

„Извършва се актуализация на плановете, разполагаме с картина за голяма част от българските граници в момента. Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, бе категоричен вицепремиерът Янев.

По думите му, в момента около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата. Той използва възможността да благодари на всички хора в униформа, които изпълняват тази задача: Тяхната работа е много важна, защото осигурява спокойствието на всички български граждани.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов поясни, че в хода на днешната инспекция е констатирано, че дейностите, предвидени от изпълнителите на проектите по изграждане на възпрепятстващото инженерно съоръжение, се изпълняват в срок. Остават около 12 км в района на Хасково, които трябва да бъдат завършени до 31 май 2017 г.

В района на Бургас от общо 59-километров участък 47 км вече са изцяло изградени, остават 12 км, като срокът на завършване е към средата на месец май т.г.

„Надяваме се, че след като изградим това инженерно съоръжение, българската граница ще е още по-сигурна“, допълни вътрешният министър. Той даде много висока оценка на доброто взаимодействие между служителите на Министерството на вътрешните работи и на Българската армия.

Обстановката на границата е спокойна – увери вътрешният министър и съобщи, че през изтеклото денонощие има регистриран един случай, при който в района на Резово е задържана група от петима души, заедно с каналджия, български гражданин. Спрямо тях са приложени всички мерки, предвидени в закона.

Министър Узунов подчерта, че ежедневно се следи и анализира оперативната обстановка. През последните два месеца, вследствие на ефективното противодействие срещу каналджийството, опитите за нарушение на българската граница - както на българо-турската, така и на българо-сръбската, а и във вътрешността на страната – биват задържани все по-малко хора.

Според данните, миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г., за същия период на настоящата година задържаните са 749 или 12 пъти по-малко.

През последните три денонощия няма увеличение на превозните средства, както и на преминалите хора през ГКПП – Капитан Андреево, няма видимо увеличение и на цифрите за граничните пунктове Лесово и Малко Търново – информира още вътрешният министър.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • генералисимус
  Отговор
  1 16:23  18.03.17
  С какво ще я защитиш бе - С ВОДНИ ПИСТОЛЕТИ И БАЛОНИ ДЕТО ГИ ПУКАШ ДА ГЪРМЯТ ЛИ ?

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  2 17:26  18.03.17
  Трябва да се увеличат драстично данъците за да си имаме боеспособна армия като руската и американската!
 • начо
  Отговор
  3 17:53  18.03.17
  скоро имаше случай на хванати трима часовои от една смяна на военните складове стара загора. в чантите за противогази единия носил ракия,втория,домати и краставици и третия мезета. въобще,армията ни е в пълна готовност
 • дино
  Отговор
  4 18:25  18.03.17
  Внимавайте да не се промъкне някой в скъпата ви държава .Колкото по гладни и нещастни толкова по зли и нестрадателни.

  Коментиран от #11


 • Ярослав Станчев
  Отговор
  5 18:31  18.03.17

  До коментар #1 от "генералисимус":

  Точно същото щях да го питам,г-н министъра.С какво ще спре 2 милиона луди крави,ако Ердоган ги пусне?Гранична войска няма,армия няма,полицията я видяхме,че не става за тая работа.С какво ще спираме когото и да било?Запас ли ще ни викат старите кучета,да им вардим о.раните г....е?
 • На гол. .ъз - чифте пищови !
  Отговор
  6 18:32  18.03.17
  Все едно и също филмче ! Само куклата-актьор е нова. Ти барут мирисъл ли си бе кир. чо?
 • генералисимус
  Отговор
  7 21:37  18.03.17
  Като разположи танкове ,оръдия, картечни гнезда , охранителни роти и бодлива тел тогава да ми говори за охраняема граница СМЕШНИК ! Всеки в момента може да влезе безпрепятствено в страна - ква охрана , кви 5 лева бълнува тоз
 • КирчоКиров
  Отговор
  8 21:49  18.03.17
  Никога досега когато сме били държава не е имало разградена граница . Значи сега не сме държава . А какво сме ?Всеки може да влезе и излезе когато си иска и никой не го спира . Хайде мобилизирайте ни срещу тия араби , мокри парцали за цевите ние ще си носим . Или отива работата сами да се мобилизираме ,щото т.н. управляващи не са управляващи а национални предатели .
 • Борис
  Отговор
  9 22:34  18.03.17
  Абе КОН претставяш ли си каква армия(можеби по силна от руската)ще имаме ако на такива като теб сложат данък ИДИОТ.С тия заплати не е лошо да обложат народа с още някой и друг данък.
 • Роман дизел
  Отговор
  10 22:42  18.03.17
  Не ги спирайте дайте им българско гражданство и минимална заплата те са ми ще набият Европа
 • липса на ум
  Отговор
  11 17:27  20.03.17

  До коментар #4 от "дино":

  проявяваш-промъква се някой,който иска да те обере-този който ти носи нещо звъни на вратата

Напиши коментар:


Публикувай