482 2

Трагедия! Всяко четвърто дете у нас с изваден постоянен зъб

Българинът не се слави с добра здравна култура

Трагедия! Всяко четвърто дете у нас с изваден постоянен зъб
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Всяко четвърто дете под 18 години в България е с поне по един изваден постоянен зъб. Това съобщи на пресконференция председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, определяйки статистиката като "трагедия". Брифингът бе по повод предстоящия Световен ден на оралното здраве - 20 март.

Заключението на д-р Миланов бе, че българинът не се слави с добра здравна култура, а проблемите със заболяванията на устнаха кухина пък оставя на последно място.

Огромен проблем, който съществува у нас, е свързан с достъпа до дентални практики. По-големият брой дентални практики и болшинството от специалистите са в петте големи града на страната - София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора.

Позитивното е, че България е единствената държава в света със своя национална програма за поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата между 5 и 9-годишна възраст. Програмата е съфинансирана от Министерство на здравеопазването в размер на 1 млн. лв. В нея работят около 500 лекари, обхващащи 95% от територията на страната.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БайХой
  Отговор
  1 07:08  19.03.17
  А още по-голяма е че ДЕЦА НЯМА та ще си отглеждаме на държавна издръжка циганчета. За да има кой да краде, проси, съсипва...

  Коментиран от #2

 • сербез путин
  Отговор
  2 16:10  19.03.17

  До коментар #1 от "БайХой":

  Е кой ти е виновен че нямаш деца? Ако неможеш да си направиш ,потърси приятел. Но с парите на руски трол неможеш и коте да изхраниш!!! Потърси нещо по-добре платено!!!

Напиши коментар:


Публикувай