20 Март, 2017 09:13, обновена 20 Март, 2017 17:32 4 770 5

Кой е изгоненият от ДАНС висш турски служител?

  • белезници-
  • служител-
  • данс

През последните 10 години Ибрахим Таранджъ е бил чест посетител на България

Кой е изгоненият от ДАНС висш турски служител? - 1

Главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ е един от турските граждани, на които тези дни бе забранено да влизат в България.

Това разкрива в. "Труд" във връзка със съобщението, че на трима граждани на Турция е забранено да идват в страната ни за срок от 5 години.

Таранджъ бил отседнал в хотел в Шумен малко преди да бъде експулсиран.

След петъчната молитва в шуменската Томбул джамия е отведен от органите на реда в полицията, а после - изведен от страната. Причината е, че насаждал антибългарски настроения, което го прави заплаха за националната сигурност.

Турският чиновник е дясна ръка на валията – за това може да се съди по характеристиката на длъжността му. Той отговаря за връзките на губернатора със специалните служби.

През Ибрахим Таранджъ преминава цялата комуникация на валийството, всички документи.

Той е гостувал у нас още през 2007 г., а през март 2013-а името му се споменава в дарение на костюми за 10 000 лв. за ансамбъла за песни и танци “Кърджали”.

Такова дарение е обичайно, защото кметовете от смесените райони в България поддържат връзки с валийството в Одрин в духа на добросъседските отношения.

Отделно през 2015 г. масов сюнет в Омуртажко е бил под патронажа на валийството; с дарения у нас са ремонтирани и мюсюлмански храмове.

През Таранджъ по длъжностна характеристика минават всички документи,

свързани със специалните служби, разузнаването, гранични проблеми, специални операции, той подпомага силите за сигурност в Одрин и ги координира. Пита се, защо силите за сигурност са допуснали този човек да извършва подривната си дейност в България, коментира сайтът Десант.

Ибрахим Тарaнджъ. Валийство Одрин, Главен секретар. Това в най-груб превод пише на визитката на открития в Шумен и експулсиран, в петък турски гражданин, когото със своя заповед директорът на ДАНС Димитър Георгиев обяви за опасен за националната сигурност и му забрани да стъпва през следващите 5 години у нас.

Като персонален служебен електронен адрес чужденецът е посочил [email protected]. „Icisleri“ се превежда като министерство на вътрешните работи, а самата служба на Таранджъ може да се определи като специален секретариат на губернатора на Одрин.

Изгоненият може да мине за важна клечка и за да се стигне до изгонването му в ДАНС трябва да са имали сериозни причини, които засега ни спестяват.

Според неофициална информация роденият в Ерзурум Таранджъ, който е бивш зам.-директор и директор на дирекцията по образованието в Одрин през периода 2002 – 2010 година е работил против териториалната цялост на страната като е насаждал антибългарски настроения сред населението от смесените райони, а също така е агитирал местните да гласуват за една конкретна партия, за която се смята, че е близка до сегашното управление в Анкара.

49-годишният мъж е бил локализиран в Шуменско,

бил се настанил дори в хотел по диагонал срещу прозорците на ДАНС. В петък след намаз в Томбул джамия е бил открит в района на джамията и отведен за разговор в ОДМВР.

Оттам е бил откаран директно към турската граница. В същия ден ДАНС и прокуратурата съобщиха за още двама граждани на Република Турция с наложена забрана да влизат в страната за срок от 5 години.

Справка в сайта на одринското валийство сочи Ибрахим Таранджъ като началник на кабинета или началник на специалния секретариат на валията на Одрин. Изреждането на функциите, които изпълняват той и дирекцията му показва, че губернаторът е по-скоро политическо лице, а лостовете за взимане на решения, придвижване на информация и функциониране на самото валийство са съсредоточени във функциите, които изпълнява Таранджъ.

„Този човек е директор на отдел за връзки със специалните служби и службите за сигурност, гражданската отбрана и всичко, което касае одринското валийство. Той свежда на валията всички правителствени документи, касаещи сигурността, той се подписва и какво да излезе от валийството, контролира документо оборота. Всички събрания, митинги срещи минават през него, следи факсове, телефонни разговори, електронна кореспонденция.“ – обяснява източник, запознат с функционирането на институцията на валията в Турция.

През последните 10 години Ибрахим Таранджъ е бил чест посетител на България,

идвал е по двустранни проекти, реализирани между валийството в Одрин и общини в Южна България. Те са отразявани публично, има и други, неотразявани визити в Североизточна България.

През 2013 г. името му нашумява, когато е в делегация, дошла в Кърджали да отбелязва победата на Османската империя над Антантата през 1915-1916 година при Чанаккале - битка, към която България няма отношение, но в Турция се смята за най-голямата военна победа през Първата Световна война.

През последните години чрез Таранджъ структурите, които представя са поддържали активни контакти с гагаузите в Молдова, косоварите, кримските татари, българските турци и младежи с мюсюлмански корени от Румъния и Гърция.

В миналото в периода между 1996 и 2002 експулсираният турски гражданин е бил на служба в четвъртия по големина град на Узбекистан Андижан. През юли 2015 година Ибрахим Таранджъ е посетил Плевенската панорама и се е снимал пред едно от епичните писма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    11 2 Отговор
    Масов сюнет.... плачете за един масов геноцид!
  • 2 Диди

    17 2 Отговор
    Трябвало е да го осъдят и затворят зад решеткитеНашите политици явно се страхуват от Ердоган.Тази година за изборите трябва да затворят границите и да пускат само тези турци живеещи в БГ.
  • 3 гост

    12 5 Отговор
    Одрин е чисто български град , турската сган кога ще го освободи ? Кога ще напусне Европа ? Явно трябва да им се помогне с багажа .

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове