1 258 2

Шуробаджанащина и схеми в дърводобива за хиляди левове?

Мартин Христов

Шуробаджанащина и схеми в дърводобива за хиляди левове, показа разследване на нова тв.

На фокус сега е постъпилият преди броени дни нов директор на Изпълнителната агенция по горите инженер Григор Гогов. Фирми за дърводобив от Търговище от години засипват агроминистерството със сигнали срещу Гогов за схеми с приближени фирми и укриване на дървесина.

Според сигналите схемата изглежда така:

През 2016 г. Григор Гогов - досега шеф на горското в Попово, а от броени дни - повишен от служебния кабинет до шеф на Изпълнителната агенция по горите, е продавал без търг дървесина на частна фирма, записана на името на Милчо, който иначе е обикновен работник на частните бази за дърва на сина на Гогов в Попово. И всъщност продадената от бащата дървесина чрез фирмата на Милчо влиза в базите на сина. Работникът Милчо не действа сам, а е дал пълномощни не на кого да е, а на съпругата на директора Гогов - Наташа, и на сина му Георги.

Подставено лице заснело със скрита камера разговор между така важния в схемата Милчо и негов съгражданин. И работникът признава, че документите на уж неговата фирма не са у него, а у Георги и Наташа – сина и съпругата на директора Гогов.

Нова тв разполага и с документи, че Милчо е давал пълномощни и на друга фирма от Попово да купува дървесина от горското. Трета фирма-купувач без търг пък само му доставяла материала в базата на Гогов-син. Неин управител е друг роднина – тъстът на Гогов-син.

На адреса в Нови Искър, където фирмата на Милчо е била регистрирана при основаването ѝ, действително отваря майката на директора Гогов - Николина.

Сега фирмата на Милчо вече e на друг адрес - необитаема барака в ромския квартал на Попово.

Временно назначеният директор в горското стопанство на Попово, след повишението на Григор Гогов признава, че фирмата на Милчо дори не е платила цялата държавна дървесина, купувана през миналата година. От тях дължи още около 11500 лева на горското. Излиза, че в горското в Попово има начин някой да получи нещо от държавата, без да плаща месеци наред.

„Има закупена 70 кубика пространствена дървесина. До края на месеца имам обещанието им, че ще си изчистят всичките задължения”, заяви Симеон Давидков, ид директор на ДЛС „Черни Лом”.

„Нямаме данни срещу Гогов, които да попречат на назначението”, заяви проф. Иван Палигоров, зам.-министър на земеделието и храните. „Разбира се, ако получим сериозен сигнал, ще проверим всичко необходимо и ще реагираме своевременно”.

„Това са атаки от две фирми, които се обръщат срещу мен, защото като директор бях решил да затегна нещата по отношение на дърводобива. Някои хора имат интереси към общинските гори на Попово. В горското за последните 12 месеца имахме 18 проверки и нямаме нарушения, но така много трудно работим”, заяви Григор Гогов пред Нова тв.

Той отрича обвиненията срещу него и твърди, че фирми искат да го изместят от горското с десетки сигнали и дела, които губят в съда. Война на интереси в Попово или реални далавери?

Земеделското министерство и прокуратурата са започнали проверки след излъчения репортаж.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • истина една
  Отговор
  1 18:31  20.03.17
  С националното богатство се обогатяват определени хора.Такава анархия каквато е в горите в последните 15 години не имало и няма в цял свят.Горски царе и приближени фирми крадат като за последно.Картинката е всеобща българска
 • Гост
  Отговор
  2 20:28  20.03.17
  Като пишех че служебното правителство не се различава от предходните се пощурихте с минусите.Е ко стана сега?

Напиши коментар:


Публикувай