1 556 8

"Тренд": Пет партии сигурни за 44-ото НС

Мартин Христов

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва шансове за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП.

Това сочат данните от проучване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“, реализирано между 10 и 16 март 2017, сред 1004 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено „лице в лице“ и е представително за пълнолетното население на страната.

От началото на годината, изследователски център „Тренд“ провеждаше всеки месец национални представителни проучвания. Не се отчита определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Тъй като сме на финалната права в предизборната кампания и вече всички участници в изборите са регистрирани, предоставихме на всеки един респондент пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и ги помолихме да посочат своя избор. Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас. Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и „Воля“ (7,3%). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. „Нова република” и „Да, България“ са съответно с 2,3% и 2,2%. Опцията „не подкрепям никого“ се предпочита от 3,1%.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществените нагласи.

България


Още по темата

 • "Медиана": БСП води пред ГЕРБ с 1%

  "Медиана": БСП води пред ГЕРБ с 1%

  5 дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с 1%, сочат данните от последното национално представително проучване на "Медиана". Mежду основните ...
  21.03.2017
  1 204
  17

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гражданин на България
  Отговор
  1 17:04  20.03.17
  Откъде БСП ще вземат толкова много гласове? Сигурно са напълнили гушите от далаверата с КТБ и сега имат средства да си купят цялото ромско население на страната.

  Коментиран от #2, #3, #4

 • Реактивная Прашница
  Отговор
  2 17:19  20.03.17

  До коментар #1 от "гражданин на България":

  Така е! Ограбиха ни!
 • Тиквата
  Отговор
  3 21:05  20.03.17

  До коментар #1 от "гражданин на България":

  КТБ го ограбиха Пеевски и Борисов.
 • кроко
  Отговор
  4 21:51  20.03.17

  До коментар #1 от "гражданин на България":

  КТБ няма как да го лепнете на БСП. Борисов има преведени 250 милиона от Цв. Василев. Всички, които отговарят за действията на дъжавата спямо КТБ, са хора на Борисов и КТБ умишлено беше вкарана в тоя капан. Всякакъв род международни изследвания сочат че сме супер зле и в най-добрия случай си стоим на едно и също място от години, напр. качеството на живот, а обикновенно се движим към дъното - например последния доклад на Държавния Департамент на САЩ за свобода на словото, права на човек и корупцията в България. С Борисов ни чака съдбата на Гърция: неразумни харчове за нереформирани държавни системи и структори, като МВР; увеличаване на чиновниците с цел контулируеми избиратели; продължаване на разсъсипването на здравеопазване, образование и отбрана; сливане, както е до сега, на трите власти, че дори и четвъртата власт, медиите, отдавна е на колене; обслужване на чужди интереси, вкл. турските за сметка на България и българите; засилване на монополите във всички сфери на икономиката, където има пари, както и засилване на държавния рекет и контрол - точно като в тоталитарна структура; всичко това води до смешни инвестиции и ниски нива на заплати, което пък е предпоставка да си стоим бедни. И тази „политика” ще бъде обилно подплатено с многомилиардни заеми за да може да продължава вахналията. Докато един ден държавата ни не станем съвсем зависима от кредиторите и официално ни забранят да имаме не само външна, но и вътрешна политика.

 • Никой
  Отговор
  5 08:45  22.03.17
  Добре бе Ганьо от къде знаеш, че Ц. Василев е превел тези пари, да не би ти да подписа квитанцията.
 • Какво става
  Отговор
  6 16:57  23.03.17
  Социологическите агенции не казват истината и трябва да бъдат премахнати преди избори. Не може 80% от хората да са недоволни и да заявяват, че ще гласуват за същото, просто не е възможно. Това подскавазва, че изборите се гласят, тоест нямаме право да избираме управляващите. С това напрактика всички елементи на демокрацията в тази държава липсват. Остава въпросът в какъв обществен строй живеем?

  Коментиран от #7

 • нито комунист нито капиталист
  Отговор
  7 19:05  26.03.17

  До коментар #6 от "Какво става":

  тези социологически агенции са престъпни организации, платени при това! те трябва да бъдат съдени за манипулиране на изборите !!! къде са HELLзинският комитет ??? за това че гласуват хора с двойно гражданство и не само. които погазват живота и бъдещето на Българина който иска да остане в Родината си!!!! и някой си който е решил да живее извън пределите на България, ще определя моето/нашето бъдеще ?????

  Коментиран от #8

 • нито комунист нито капиталист
  Отговор
  8 20:28  26.03.17

  До коментар #7 от "нито комунист нито капиталист":

  БГ телевизиите като: БНТ1,БТВ,НОВА,България в ефир,ЕВРОПА тв, и т.н са ПРОДАЖНИ от зъздаването СИ !!! Така че .......... честито !!! Така а а а !!! време е тия дето много им харесва ,,работата" в конфортния офис : ) да вземат селскостопанският инвентар и да си отгледат БГ домат и краставичка !!!!! иначе МЪРЗЕЛА е ВРЕДЕН ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ,и за ДРУГИТЕ ОКОЛО ВАС

Напиши коментар:


Публикувай