2 591 0

Румен Гечев: Вдигаме заплатите в университетите и БАН

В нашата програма има един специализиран фонд от 150 млн. лв. за технически иновации, нови продукти и технологии

Румен Гечев: Вдигаме заплатите в университетите и БАН
Венцислав Михайлов

Проф. Гечев, какво предлага БСП за науката и висшето образование?

Днес представителите на БСП имахме среща с членове на академичните съвети и на студентските съвети. Още в самото начало обявихме, че това е отворена програма и всякакви препоръки, виждания и критики ще бъдат приети и обсъдени.

В дискусията взеха участие и водачът на листата на „БСП за България“ в 23-ти МИР София Жельо Бойчев, кандидатите за народни представители от листите на левицата в София проф. Ваня Добрева, проф. Теохаров. Доц. Монов, председателят на БСП-София Калоян Паргов и други.

На срещата присъстваха ректорите на МЕИ, Софийския университет, БАН, Ректорския съвет и други учебни заведения. Получихме подкрепа на нашата идея до края на нашия мандат като правителство след спечелването на изборите разходите за образование да се повишат до 5% от БВП. В момента те са малко над 3%, които са крайно недостатъчни.

В същото време разходите за наука са 7-8 пъти под средните разходите, които правят другите страни – членки на ЕС. По тази причина ние искаме също да се увеличи делът на БВП, който се заделя за наука.

В нашата програма има един специализиран фонд от 150 млн. лв. за технически иновации, нови продукти и технологии. Той се създава, с цел да се подпомогнат българските фирми при разработването и прилагането на научни решения в производството.

Поехме ангажимента да се осигури минимална работна заплата на младите преподаватели в държавните висши учебни заведения. Трябва да се отбележи, че в момента заплатата на асистентите е значително по-малка от средната работна заплата за страната. Да не говорим за БАН, където положението е трагично. Там един млад научен сътрудник по физика или химия започва с 450 лв. заплата.

С гарантирането на минималните заплати на кадърните млади учени ние ще ги задържим в България.

В последно време се говори за обвързване на образованието с бизнеса?

Да, идеята беше обсъдена на срещата. Ние задължително трябва да се съобразяваме с това, което иска бизнеса, но това не може да бъде единствения критерий. Ние до момента нямаме разработена система от национални приоритети за дългосрочно развитие на страната. Около нея трябва да се обединят всички политически сили. Трябва да припомня, че подобни стратегии имат много от развитите, но от развиващите се страни.

Ние трябва да дадем един хоризонт от 15-20 години за развитието на основните сектори на България. И едва след това след срещи с бизнеса и с консултации с университетите, държавата може да реши каква да бъде държавната поръчка и какви специалности да се развиват.

И не на последно място трябва да се помисли как да стимулираме българите, които завършат висше образование и останат да работят в родината си в следващите 5-7 години от дипломирането си, то техните такси за обучени ще бъдат поети от държавата.

Това не означава, че ще спираме тези, които искат да работят в чужбина, то тогава техните такси ще са за тяхна сметка.

Не може една бедна страна като България да продължава да излива като в каца без дъно бюджетни пари, за да обучава специалисти – лекари и инженери за други страни и народи.

Трябва ли държавата да помага на университетите да кандидатстват за европейски проекти?

Да, трябва да помага! Това е важен въпрос. БАН и университетите нямат средства, за да участват в създаването на изследователски консорциуми по европейски програми. Те дори нямат средства, за да пътуват и участват в преговорите по създаването на такива консорциуми.

Дори и водещите страни в ЕС като Германия, Франция и Испания, имат такива политики. Трябва да е ясно, че с няколко десетки хиляди лева от бюджета могат да се печелят милиони левове от ЕС.

…………………………………………………………………………………………………………

Румен Гечев е професор, доктор на икономическите науки в УНСС. Специализира и преподава в европейски и американски университети. Негови книги и научни изследвания са публикувани във Великобритания, Русия, САЩ и др. страни. Той е бивш Вицепремиер в правителството Виденов, Председател на 4-тата сесия на Комисията за устойчиво развитие на ООН. От три години е външен експерт на Дирекция „Наука“ на Европейската комисия .

Кандидат е за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР. Листата на БСП е номер 10 в интегралната бюлетина. За Румен Гечев изберете и преференция 4.

България

Още по темата