713 4

Местан се срещна с представители на Мисията на ОССЕ

Мартин Христов

Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан проведе среща с Мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите в България, начело с ръководителя й г-н Роман Якич.

На първо място г-н Местан сподели огорчението си, че въпреки изрично изразените препоръки в Доклади на ОССЕ за правото на ползване на майчин език продължава забраната, дискриминационният текст не е премахнат и на него му се налагат непрекъснато глоби за това, че говори на турски език.

На следващо място, г-н Местан обърна внимание, че на практика се ограничават конституционно разписани права на български граждани чрез ограничение на броя на секциите в Р Турция до 35. Той посочи конкретни примери за скандално разместване на местоположението на и без това ограничени до 35 секции в Р Турция без обективни критерии съобразно интереса на ДПС.

Освен това г-н Местан информира г-н Якич, че в България се чуват гласове за още по-скандално лишаване на българските граждани от правото на глас чрез решение за закриване на секции извън дипломатическите представителства в Р Турция. Това би било не просто дискриминационно, а откровено фашистко решение, което ще има тежки последици.

В срещата си с представителите на ОССЕ г-н Лютви Местан – председател на ПП ДОСТ, изрази притесненията си относно спирането на предизборния клип на Обединение ДОСТ, окървавените плакати на Коалицията, битите и арестувани кандидати за народни представители и активисти на ДОСТ, забраната от страна на всички кметове в Кърджалийско за провеждане на мероприятия на Обединение ДОСТ в хода на предизобрната кампания. Г-н Местан изрази притеснение, че ще има опити за манипулации на вота в етнически смесените райони на принципа „Всички срещу ДОСТ“.

Предвид на споделените притеснения г-н Местан призова г-н Якич да изпрати наблюдатели в етнически смесените райони и по-специално в края на изборния ден, когато се броят бюлетините и се попълват протоколите.

В заключение г-н Местан сподели, че чрез езика на омразата се реализира фашистка стратегия за изграждане на универсален образ на врага в лицето на ДОСТ. Това се явява в драстично противоречие с основни принципи на европейското хуманитарно право.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 18:00  20.03.17
  Местане, ВСЯКА държава има право да реши дали ще е двуезична или ще има само 1 официален език! КОГАТО В ТУРЦИЯ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК БЪДЕ ПРИЗНАТ ЗА 2РИ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК, ТОГАВА- НА РЕЦИПРОЧЕН ПРИНЦИП, И БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЗА ИЗБОРНА АГИТАЦИЯ НА МАЙЧИН ЕЗИК!
 • утрален
  Отговор
  2 18:09  20.03.17
  През последните дни думата "фашизъм" се използва предимно от турци . Едва ли е случайно !!
 • додо
  Отговор
  3 22:33  20.03.17
  Много нагло к....ле! Папагалът на Ердоган!
 • Сашо
  Отговор
  4 23:01  20.03.17
  Ти с какви тежки последици плашиш България бе читак изгорял ?

Напиши коментар:


Публикувай